Slovenci poslali vojsku na granicu

slovenija izbjeglice

Zdravstvenu pomoć treba između 2,5 i 5 posto migranata koji ulaze u Sloveniju, a najviše je posla jučer i danas bilo na području Brežica kojima su morali pomagati i zdravstveni djelatnici iz susjednih općina, navela je na konferenciji za novinare u Ljubljani Nina Pirnat iz slovenskog ministarstva zdravstva.

Najčešće se radi o umoru i iscrpljenosti, žuljevima na nogama, virusnim oboljenjima dišnih putova, glavobolji i proljevima, a ima i slučajeva kroničnih bolesti koje se rješavaju u bolnicama, navela je uz ocjenu da slovenski zdravstveni timovi dobro rade.

Prema izvješćima slovenskih novinara s terena, kritično je stanje s obućom i suhom odjećom za migrante koji su ulazak u Sloveniji morali čekati na kiši i vjetru, pa su humanitarne organizacije uputile apel stanovništvu i tvrtkama u kojima se traže donacije, dok je u nekim centrima problem i s hranom jer je slovenska vojska koja se za to treba brinuti u stanju pripremiti samo 2000 toplih obroka dnevno, pa migranti često dobivaju samo sendviče ili energetske pločice.

[yuzo_related]

Zbog velikog priljeva izbjeglica koji su ušli iz Hrvatske u prethodna 24 sata neki su migranti bili smješteni i u napuštenim tvorničkim halama i na stadionima ili na otvorenom, ali se stvar rješava i prebacuju se u prihvatne centre, najviše na granici sa Austrijom koja i dalje prima migrante. Po ocjeni slovenskih vlasti Austrija to čini nedovoljnim tempom koji bi osiguravao protočnost migrantskog vala.

Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic naveo je popodne da Slovenija neprestano povećava dosadašnje kapacitete prihvata migranata, te da će uskoro imati 13 do 14 tisuća postelja na raspolaganju za izbjeglice.

Prema službenim podacima slovenske strane do 12 sati danas iz Hrvatske su na slovenski teritorij ušla 6092 migranta, a od petka ukupno skoro 19.500: U Austriju je danas prešlo nešto više od 2000.

Iako izmjene zakona o obrani koje bi danas trebao prihvatiti parlament još nisu izglasane, danas je prema južnoj granici prema navodima medija već upućeno 140 vojnika koji će pomagati graničnoj policiji. Izmijenjenim zakonom, vojska bi dobila dodatne zadaće uz sadašnju logističku pomoć policiji, kako bi se povećala kontrola ilegalnih ulazaka.

Mediji navode da niti premijer Cerar više u potpunosti ne isključuje raspoređivanje na granice s Hrvatskom oklopnih kola ili čak pregrada i ograda iako je riječ o granici dugoj 670 kilometara koju je teško fizički prepriječiti.