Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenija spremna udomiti 2000 izbjeglica

Slovenija bi bila spremna prihvatiti 2000 izbjeglica, bude li trebalo, ali za sada nema indikacija da će se oni preusmjeriti prema Sloveniji, izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova u Luksemburgu, gdje se odvija još jedan sastanak o postupanju s izbjeglicama koji žele u srednju Europu preko Grčke, Makedonije i Mađarske.

“Ne protivimo se kvoti po kojoj bismo primili oko 2000 izbjeglica, ali za sada ne bilježimo bitno povećanje njihova broja. Migracijski trendovi su normalni i po sadašnjim podacima nema indikacija da će se balkanska ruta izbjeglica preusmjeriti prema Sloveniji”, kazao je šef slovenske diplomacije.

Erjavec je još u subotu upozorio da je položaj članica EU-a u izbjegličkoj krizi različit i da izbjeglice na Sloveniju uglavnom gledaju kao na potencijalnu tranzitnu državu, jer žele u Njemačku ili skandinavske države, te da bi se Slovenija, primi li veći broj azilanata, mogla suočiti s problemom ako bi ih morala zadržati na svom teritoriju unatoč njihovoj želji da idu dalje na sjever.

“Ako bismo ih zadržavali na silu, to bi moglo dovesti do konfliktnih situacija, s time da ih se smjesti u Sloveniju oni bi se morali i sami složiti”, kazao je Erjavec, komentirajući mogućnost da Sloveniju zahvati migracijski val ili da dobrovoljno preuzme manji broj
izbjeglica.

Izbjegličku krizu i položaj Slovenije u nedjelju je, nakon izvanrednog sastanka svoje stranke, komentirao i premijer Miro Cerar, rekavši da je neophodan summit EU-a o tome kako taj problem riješiti te da Slovenija dobrovoljno nudi pomoć izbjeglicama, odnosno ljudima u nevolji, zbog čega je na to ne treba “prisiljavati”.

“Ako izbjeglička kriza poprimi dimenzije koje je teško kontrolirati, što se ponegdje već događa, dopuštamo mogućnost pristanka na obvezujuće kvote, ali uz solidaran pristup svih članica Europske unije”, kazao je u nedjelju Cerar nakon sastanka vodstva svoje stranke u Logarskoj dolini, na granici s Austrijom.