Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenski graničari kod državljanina BiH pronašli 36 bombi i sedam pištolja

slovenija543

Državljanin Bosne i Hercegovine uhapšen je na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji u pokušaju krijumčarenja 36 ručnih bombi i sedam pištolja. Oružje je skrivao u plastičnim posudama s hranom, preliveno rastopljenom čokoladom.

Mariborski policajci su objavili detalje akcije koja se dogodila krajem prošle sedmice na graničnom prijelazu Gruškovje, kada je kod državljanina BiH otkriveno čak 36 bombi i sedam pištolja različitih kalibara te streljivo za njih.

Krijumčar je bio putnik u autobusu danskih registarskih oznaka koji je na međunarodni granični prijelaz Gruškovje stigao u subotu u 16:22. Autobus je prevozio putnike iz Bosne i Hercegovine u Švedsku.

Tokom rendgenske kontrole njihove prtljage policija je otkrila 36 bombi, od čega 35 tipa M-75 i jednu bombu M-52. Kod tog putnika pronađeno je i sedam pištolja različitih kalibara kao i streljivo.

U posebnoj torbi koju je odložio pred autobusom, vjerovatno se uplašivši granične kontrole, bilo je još oružja kojeg su također zaplijenili slovenski kriminalisti.

Muškarac (55) je uhapšen i određen mu je pritvor.

Slovenski policajci su o zapljeni obavijestili i inostrane službe. Pretpostavlja se da je oružje bilo namijenjeno različitim grupama organiziranog kriminala, piše portal 24ur.