Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropska unija

Slovenski plan za davanje kandidatskog statusa BiH podržali Orban i Duda

New Project – 2022-06-20T204619.034

Slovenački predsjednik je o toj ideji prvi put govorio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 22. februara ove godine

Slovenački predsjednik Borut Pahor danas je na samitu Inicijative tri mora tražio od predsjednika država EU podršku da se Bosni i Hercegovini dodijeli bezuvjetni status kandidata, što je i formalno predstavio u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu. Inicijativu je podržao i predsjednik Poljske Andrzej Duda.

“Predsjednik Slovenije Borut Pahor želi da podržimo napore BiH za dobijanje kandidatskog statusa u EU. Podržavamo status za BiH i dali smo pozitivan odgovor na molbu predsjednika Pahora. Naravno da je na Evropskom vijeću da odluči, ali ako BiH u budućnosti želi sarađivati sa članicama Inicijative tri mora, naravno da ćemo to pitanje onda i razmotriti”, poručio je Duda.

Podsjetimo, Pahor je istakao kako je “zadovoljan je što će Vijeće za vanjske poslove razmotriti inicijativu Slovenije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU bez uvjeta”.

Ideju je podržao i mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je prisustvovao video konferenciji uoči dvodnevnog samita Evropske unije koji će se održati u četvrtak i petak te je pozvao da se kandidatski status dodijeli nekoliko europskih zemalja, među kojima je Bosna i Hercegovina, objavio je njegov ured.

Na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća, Charlesom Michelom i premijerima Belgije, Bugarske, Estonije, Luksemburga i Malte, Orban se složio s prijedlogom EU-a da se zajamči kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, rekao je Bartalan Havasi.

Istovremeno, Orban i nekoliko drugih čelnika država pozvali su da se isti status dodijeli i Gruziji i Bosni i Hercegovini, rekao je premijerov voditelj za odnose s javnošću.

Slovenački predsjednik je o toj ideji prvi put govorio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji 22. februara ove godine. Pahor je svoju ideju predstavio i na Sarajevskom poslovnom forumu 11. maja, na sastanku lidera SEECP-a u Solunu, kojem je prisustvovao i Michel, a nedavno 16. juna na Prespanskom dijalog forumu u Ohridu.