Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenski premijer smatra neophodnim zatvaranje balkanske rute

Miro Cerar

Slovenski premijer Miro Cerar zauzeo se u ponedjeljak u Bruxellesu, uoči početka summita EU na kojemu je jedna od važnih tema migracijska kriza, za zatvaranje zapadnobalkanske izbjegličke rute prema srednjoj Evropi.

“Zatvaranje balkanske trase za izbjeglice koji žele u srednju Evropu apsolutno je neophodno”, kazao je slovenski premijer novinarima, rekavši da je to uslov da se očuva schengensko područje.

Slovenija bi nakon takve odluke čelnika Evropske unije bila spremna ukloniti i “tehničke barijere”, odnosno bodljikavu žicu koju je prošle jeseni postavila na dijelu svoje granice s Hrvatskom, kako bi spriječila mogući masovni ulazak izbjeglica, rekao je Cerar.

Prema informacijama slovenskih medija zatvaranje balkanske izbjegličke trase za ilegalne migracije predviđeno je u neslužbenom prijedlogu zaključaka summita, ali se tome protivi njemačka kancelarka Angela Merkel iako su za prekidanje linije ulaska izbjeglice zemlje na toj trasi, istočnoeuropske države, ali i neke zapadne članice EU-a.

“Schengen treba očuvati, a ilegalne migracije prekinuti”, kazao je Cerar, dodavši kako je njegova vlada prošlog mjeseca već bila donijela odluku o strogoj primjeni schengenskih pravila pri kontroli izbjeglica, od čega je onda privremeno odustala, čekajući zajedničko europsko rješenje.

Cerar je pred početak današnjeg zasjedanja europskih čelnika novinarima rekao da slovenska inicijativa o filtriranju migranata na grčko-makedonskoj granici, za razliku od drugih inicijativa za rješenje migrantske krize, djeluje.

Prema njegovim su se riječima države na balkanskoj ruti ujedinile u stajalištu da je ilegalni dotok izbjeglica u srednju Evropu potrebno zaustaviti.

“Sada je potrebna intenzivna saradnja, potrebno je pomagati Makedoniji, ali i Grčkoj”, kazao je Cerar, izrazivši očekivanje da će se sa zaustavljanjem ilegalnog migrantskog toka složiti i države koje su se tome do sada protivile, u prvom redu Njemačka.

Balkansku migrantsku trasu treba zatvoriti, ali još uvijek bi i u tom slučaju postajala mogućnost da kroz granice budu propušteni i azil u ciljnim državama dobiju oni izbjeglice koji to zaslužuju, odnosno oni koji za takav zahtjev imaju “opravdani temelj”, kazao je slovenski premijer.