Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Piranski zaljev: Arbitražni sud najavio nove poteze

piranski-zaljev

Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Haagu objavio je u srijedu da će sam imenovati hrvatskog i slovenskog suca i potom proučiti učinke hrvatskog odustajanja od arbitražnog sporazuma kada je u pitanju Piranski zaljev.

“Jednom kad se Sud ponovno konstituira, namjerava pažljivo razmotriti stajališta strana uključujući učinke najavljene namjere Hrvatske da odustane od arbitražnog sporazuma i moguće posljedice po sadašnji postupak događaja koji su podloga hrvatske odluke”, navodi se u priopćenju suda i dodaje da u tom pogledu sud može pozvati strane da podnesu nova učitovanja o pravnim i činjeničnim pitanjima ukoliko to bude potrebno.

Sud je odlučio imenovati suce nakon što Hrvatska i Slovenija nisu u zadanom roku predložile zamjene za hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Ronnya Abrahama koji su dali ostavke.

Budući da nijedna strana nije imenovala suce u roku od 15 dana od ostavke Vukasa i Abrahama, na predsjedniku (suda) je da imenuje preostala dva člana suda, stoji u priopćenju PCA.

Hrvatski sabor je 29. jula jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao hrvatsku vladu da pokrene postupak prestanka sporazuma o arbitraži jer je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe.

Vlada je dva dana kasnije PCA-u uputila pismo u kojem kaže da je u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Sloveniji da su se stekli uvjeti za prestanak sporazuma zbog bitne povrede njegovih odredaba te da od datuma notifikacije Hrvatska prestaje s njegovom primjenom.

Vlada u skladu s tim nije imenovala nasljednika hrvatskog arbitra Vukasa koji je dao ostavku pošto je arbitražni proces “kontaminiran” dogovaranjem slovenskog suca Jerneja Sekolca s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Budući da je Sekolec zbog toga dao ostavku, Slovenija je na njegovo mjesto imenovala predsjednika ICJ-a Ronnyja Abrahama koji je, međutim, vrlo brzo također odstupio.

Slovenska vlada je potom odlučila da će predsjedniku arbitražnog suda prepustiti da sam imenuje novog slovenskog predstavnika.

Službena Ljubljana tvrdi da se arbitraža ne može jednostrano otkazati i da arbitražni sud treba nastaviti svoj rad sve do konačne presude koja mora obvezivati obje strane.