Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Srebrenica: Holandija traži objašnjenje o tajnom dogovoru Britanije, Francuske i SAD

20 years since Srebrenica Massacre

Holandija će zatražiti objašnjenje od Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske u vezi sa medijskim navodima da su ove tri države u maju 1995. godine navodno postigle tajni dogovor o obustavi vazdušnih napada na srpske položaje oko Srebrenice, o čemu Holanđani, zaduženi za zaštitu enklave, nisu bili obaviješteni, prenosi portal DutchNews.nl.

Naime, na holandskoj televiziji NPO 2 u ponedjeljak uvečer emitovan je dokumentarni film “Zašto je Srebrenica morala da padne” u kojem su prikazani američki dokumenti objavljeni 2013. godine, a za koje se kaže da govore o odluci SAD, Francuske i Britanije iz maja 1995. godine o obustavi vazdušnih napada UN-a, naveo je NL Times.

Holandska ministrica odbrane Jeanine Hennis rekla je jučer da će zatražiti objašnjenje tim povodom.

“Moram i želim da razgovaram o tome sa našim saveznicima. Ne mogu da ignorišem ono što smo vidjeli na televiziji”, rekla je ona.

O navodnom tajnom dogovoru velikih sila oglasio se i tadašnji holandski ministar odbrane Joris Voorhoeve rekavši da je za to saznao tek prije nekoliko mjeseci, analizirajući dokumenta koje je prije dvije godine objavio bivši američki predsjednik Bill Clinton, naveo je NL Times.

Prema njegovim riječima, Holandija nikad nije bila obaviještena o toj odluci, dok je holandska vlada vjerovala obećanju UN-a da će vazdušni napadi, ako bude potrebno, moći da se izvedu u roku od dva sata.

Kako je rekao Vorhuve, holandske snage u Srebrenici su devet puta tražile vazdušnu podršku, ali u UN-u nije postignut konačan dogovor o tome sve do 10. jula.

Odgovorni za takvu odluku bili su, kako tvrdi Vorhuve, britanski premijer Džon Mejdžor, francuski predsjednik Žak Širak i predsjednik SAD-a Bil Klinton.

Britanija i Francuska su, prema njegovim riječima, naročito insistirale na obustavi vazdušnih udara zbog toga što su snage Ratka Mladića krajem maja 1995. držale više od 300 britanskih i francuskih vojnika kao taoce, navodi NL Times.