Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Malaysia Airlines

Službeno potvrđeno: Pronađene olupine pripadaju nestalom malezijskom avionu

malezija

Avion MH370 nestao je 8. marta 2014. godine na letu od Kuala Lumpura prema Pekingu s 239 putnika

Službeno je potvrđeno da olupine pronađene na obalama Madagaskara pripadaju avionu Malaysia Airlinesa koji se 2014. godine srušio na letu Kuala Lumpur – Peking, javlja Anadolu Agency (AA).

Istražni tim saopćio je da je za više pronađenih olupina i predmeta utvrđeno da ne pripadaju avionu Malaysia Airlinesa, ali da je podna platforma dio Boeinga 777 i da najvjerovatnije pripada tom modelu s kobnog leta MH370.

Riječ je o pet olupina koje su porodice stradalih putnika u novembru prošle godine radi detaljne istrage predale malezijskom ministru transporta Anthonyju Lokeu.

Avion MH370 nestao je 8. marta 2014. godine na letu od Kuala Lumpura prema Pekingu s 239 putnika. Nekoliko dana nakon misterioznog nestanka, malezijska vlada saopćila je kako aviona “nema”, ali da su svi putnici i posada mrtvi.

Dosad najskuplja potraga u historiji civilne avijacije počela je 18. marta 2014. godine na prostoru površine veće od 4,5 miliona kvadratnih kilometara. Nakon potrage avionima i brodovima prednost je data podmorskom istraživanju koja također nije dala rezultate.

Potraga je obustavljena nakon 1.046 dana, u januaru 2017. godine.