Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Smijenjen ruski general koji je učestvovao u mariupoljskom pokolju

mizincev general
mizincev general

U saopćenju je rusko ministarstvo odbrane reklo da je Aleksej Kuzmenkov – bivši dužnosnik Nacionalne garde – zamijenio Mizinceva

Ruska vojska smijenila je svog najvišeg generala zaduženog za logistiku uoči očekivane protuofanzive Ukrajine.

Objava je uslijedila nakon glasina o smjeni general-pukovnika Mihajla Mizinceva, koji je pod britanskim sankcijama zbog njegove uloge u opsadi ukrajinskog lučkog grada Mariupolja, koji su ruske trupe zauzele prije godinu dana. I pri tome ga skoro sravnile sa zemljom, ubivši hiljade civila.

U saopćenju je rusko ministarstvo odbrane reklo da je Aleksej Kuzmenkov – bivši dužnosnik Nacionalne garde – zamijenio Mizinceva.

“Kuzmenkov je imenovan na mjesto zamjenika ministra odbrane Ruske Federacije, odgovornog za logističku podršku Oružanih snaga”, saopćilo je ministarstvo.

Mizincev je šokira svjetsku javnost kada je na presici priznao da je ruska vojska ubila 93 muškarca obučena u civilnu odjeću, koji su kako je tvrdio dezertirali i iz Mariupolja pokušali pobjeći himanitarnim koridorom.

U saopćenju se ne navodi zašto je Mizintsev smijenjen nakon samo sedam mjeseci na poslu.

Britanski obavještajci: Rusi počeli kažnjavati vojnike zatvaranjem u “zindane”

Britansko ministarstvo odbrane je u najnovijem izvještaju svojih vojnih obavještajaca objavilo kako su ruski komandanti vjerovatno počeli kažnjavati disciplinske propuste svojih vojnika u Ukrajini zatvaranjem u tzv. zindane – rupe u zemlji pokrivene metalnim rešetkama.

“Više nedavnih izvještaja ruskog vojnog osoblja opisuje situacije u kojima su vojnici stavljeni u zindane zbog prekršaja poput opijanja i pokušaja zaključenja ugovora o službi”, stoji u izvještaju britanskih vojnih obavještajaca.

U izvještaju se navodi kako su se stroge disciplinske mjere u redovima ruske vojske u Ukrajini počele primjenjivati kad je zapovjedništvo nad snagama u Ukrajini preuzeo general Valerij Gerasimov.