Globus

Kolumbija

Smrtonosni napad na policijsku akademiju, najmanje devet mrtvih

17/01/2019

Očevici navode da su čuli bučnu eksploziju koja je raznijela prozore okolnih zgrada

Kolumbijska policija je objavila da je najmanje devet osoba poginulo, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji u glavnom gradu Kolumbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Policija je potvrdila da je devet osoba poginulo, dok su iz zdravstvenog odjela u Bogoti kazali da je još 54 povrijeđeno. Među poginulima ima i državljana Paname i Ekvadora.

Vlasti još uvijek nisu u mogućnosti da objasne kako je vozilo s bombom uspjelo proći strogu kontrolu na ulazu u kompleks policijske akademije.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je da se zajedno sa vojnim zapovjednicima hitno vratio u glavni grad iz posjete jednoj zapadnoj državi kako bi nadgledali policijsku istragu o onome što je nazvao “jadnim napadom“.

“Svi mi Kolumbijci odbacujemo terorizam i ujedinjeni smo u suočavanju s njim. Nećemo se skloniti pred nasiljem“, poručio je Duque preko Twittera.

Scene ispred akademije “General Santander“ su haotične. Prema strogo kontrolisanom objektu jure kola hitne pomoći i helikopteri.

Svjedoci su kazali da su u četvrtak čuli snažnu eksploziju koja je polupala stakla na prozorima okolnih zgrada. Slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju ostatke ugljenisanog automobila u kampusu akademije.

Iako vlasti tek treba da objave ko stoji iza napada, sumnja se na ljevičarske pobunjenike iz Nacionalne oslobodilačke armije, koji su pojačali napade na policijske ciljeve u Kolumbiji, dok su zaoštreni odnosi sa konzervativnim predsjednikom Duqueom oko ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.