Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolumbija

Smrtonosni napad na policijsku akademiju, najmanje devet mrtvih

kolumbija

Očevici navode da su čuli bučnu eksploziju koja je raznijela prozore okolnih zgrada

Kolumbijska policija je objavila da je najmanje devet osoba poginulo, a još desetine povrijeđeno u eksploziji bombe u automobilu na policijskoj akademiji u glavnom gradu Kolumbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Policija je potvrdila da je devet osoba poginulo, dok su iz zdravstvenog odjela u Bogoti kazali da je još 54 povrijeđeno. Među poginulima ima i državljana Paname i Ekvadora.

Vlasti još uvijek nisu u mogućnosti da objasne kako je vozilo s bombom uspjelo proći strogu kontrolu na ulazu u kompleks policijske akademije.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque rekao je da se zajedno sa vojnim zapovjednicima hitno vratio u glavni grad iz posjete jednoj zapadnoj državi kako bi nadgledali policijsku istragu o onome što je nazvao “jadnim napadom“.

“Svi mi Kolumbijci odbacujemo terorizam i ujedinjeni smo u suočavanju s njim. Nećemo se skloniti pred nasiljem“, poručio je Duque preko Twittera.

Scene ispred akademije “General Santander“ su haotične. Prema strogo kontrolisanom objektu jure kola hitne pomoći i helikopteri.

Svjedoci su kazali da su u četvrtak čuli snažnu eksploziju koja je polupala stakla na prozorima okolnih zgrada. Slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju ostatke ugljenisanog automobila u kampusu akademije.

Iako vlasti tek treba da objave ko stoji iza napada, sumnja se na ljevičarske pobunjenike iz Nacionalne oslobodilačke armije, koji su pojačali napade na policijske ciljeve u Kolumbiji, dok su zaoštreni odnosi sa konzervativnim predsjednikom Duqueom oko ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.