Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snažan potres pogodio Japan, izdato upozorenje za tsunami

potres japan
Foto: Screenshot

Stanovnici obalnog područja Noto u prefekturi Ishikawa zamoljeni su da se “odmah evakuišu na uzvisine”, objavila je nacionalna televizija NHK

Potres preliminarne magnitude 7.6 po Richteru pogodio je danas sjeverni dio centralnog Japana, objavila je javna televizija NHK. Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na tsunami duž zapadnih obalnih područja prefektura Ishikawa, Niigata i Toyama.

Vjeruje se da će tsunami s valovima visine do 5 metara doseći Noto u prefekturi Ishikawa, prema meteorološkoj agenciji.

Valovi viši od jednog metra pogodili su obalu grada Wajima u prefekturi Ishikawa, izvijestio je NHK.

Pozvali stanovnike da se evakuiraju na uzvisine

Stanovnici obalnog područja Noto u prefekturi Ishikawa zamoljeni su da se “odmah evakuišu na uzvisine”, objavila je nacionalna televizija NHK.

Podsjetimo, rečeno je kako bi valovi visoki čak pet metara mogli doseći Noto. Vlasti su također izdale upozorenja na tsunami za susjedne prefekture Niigata i Toyama, upozoravajući da bi valovi tamo mogu doseći tri metra.

U pogođenom području je nuklearno postrojenje

Još uvijek nema izvještaaja o šteti. Južnokorejska meteorološka agencija najavila je da bi nivo mora u istočnoj pokrajini Gangwon mogao porasti nakon potresa. Područje pogođeno potresom uključuje nuklearno postrojenje, saopćio je Tokyo Electric Power Co.

Operater elektrane saopćio je da provjerava ima li problema, ali nije bilo neposrednih izvještaja o bilo kakvim nepravilnostima. Snažan potres i tsunami pogodili su sjeveroistočni Japan 11. marta 2011., dovodeći do smrti 18.000 ljudi. Katastrofa je uništila gradove i izazvala probleme u nuklearnoj elektrani u Fukushimi.