Nevrijeme u Hrvatskoj

Snažan vjetar obarao stabla, jugo divlja, a najgore tek dolazi

stablo nevrijeme
Foto: 24sata.hr

Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija.

Zbog jakog vjetra i obilnih padavina, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narandžasto, odnosno crveno upozorenje za nekoliko regija u Hrvatskoj, a obilne padavine očekuju se u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Hrvatski mediji su javili kako je snažan vjetar čupao  i obarao stabla. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija.

DHMZ crveno upozorenje izdao je za tri regije, gospićku, riječku i kninsku, dok je narandžasto objavljeno za zapadnu obalu Istre, Kvarner, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju.

Tokom jutarnjih i prijepodnevnih sati uz Jadran je puhao snažan jugo brzinom između 50 i 100 kilometara na sat, a najjači je bio na jugu Dalmacije. U prekidu su pojedine trajektne, brodske i katamaranske linije.

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) saopćeno je kako je zbog olujnog juga samo za osobna vozila otvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Delnica. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3).

Kiša i jak vjetar usporavaju promet i vozi se uz ograničenja brzine na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče na cijeloj dionici između Otočca i Karamatića.

Zbog jakog vjetra uz ograničenje brzine vozi se i na autocesti A10 na dionici od Čarapina do čvora Ploče.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj, Istri i na širem riječkom području.

Upozorenje i za BiH

Zbog obilnijih padavina i jakih udara vjetra južnog smjera i dalje je na snazi narandžasto upozorenje, koje je izdao Federalni hidrometeorloški zavod Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA)

Narandžasto upozorenje zbog obilnijih padavina odnosi se na područja u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne. Jaki udari juga očekuju se u većem dijelu zemlje, osim dijela sjevera i sjeveroistoka Bosne.

Jaki udari juga očekuju se do 30. oktobra do 12:00 sati, a obilnija kiša od 28. oktobra od 12 sati do 30. oktobra do 12 sati.

Jača kiša se prognozira u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne od sredine nedjelje 28. oktobra do sredine ponedjeljka 29. oktobra i od ranih jutarnjih sati u utorak 30. oktobra do sredine dana.

Prognozirana količina padavina je većinom između 40 i 80 litara po metru kvadratnom. U planinskim područjima i do 120 litara. Jaki udari vjetra južnog smjera se očekuju sve do sredine dana u utorak. Udari juga iznosit će većinom između 45 i 65 kilometara na sat. U noći s ponedjeljka na utorak mogući su i olujni udari juga od 70 do 90 kilometara na sat. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne ne prognoziraju se udari juga veći od 45 kilometara na sat.

U srijedu preovladavat će sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Dio prijepodneva po kotlinama će biti magle. Novo naobačenje očekuje se s juga krajem dana. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka iznosit će uglavnom između 4 i 8, na jugu zemlje do 11 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će između 14 i 20 stepeni.

U četvrtak se očekuje pretežno oblačno vrijeme, odnosno prije podne slaba kiša u Hercegovini. Od večernjih sati prema kraju dana slaba kiša se prognozira u cijeloj zemlji.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se uglavnom između šest i 11°C, na jugu zemlje do 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 19 stepeni.