Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

6,6 stepeni po richteru

Snažan zemljotres pogodio Filipine, ima mrtvih i povrijeđenih (VIDEO/FOTO)

filipini

Potres, koji se desio u 9,04 sati po lokalnom vremenu, izazvao je pukotine u zgradama pod čijim su ruševinama poginuli 66-godišnji čovjek i 15-godišnji učenik, saopćili su policija i zvaničnici agencije za bavljenje prirodnim katastrofama

Najmanje dvije osobe su poginule i deseci su povrijeđeni kada je potres magnitude 6,6 stepeni po Richterovoj skali u utorak uzdrmao centralnu regiju južnog filipinskog otoka Mindanao, izazivajući podrhtavanje zgrada i prekide u snabdijevanju strujom, saopćile su vlasti.

Potres, koji se desio u 9,04 sati po lokalnom vremenu, izazvao je pukotine u zgradama pod čijim su ruševinama poginuli 66-godišnji čovjek i 15-godišnji učenik, saopćili su policija i zvaničnici agencije za bavljenje prirodnim katastrofama.

– Potres je bio veoma snažan. Istrčali smo iz kuće. Pogledala sam u našu prodavnicu i u kuću i izgledalo je kao da plešu – izjavila je Abi Agduma, vlasnica prodavnice na otoku, za radio stanicu DZMM.

– Koljena mi još klecaju – dodala je.

Kablovi na elektroenergetskoj mreži ljuljali su se u gradu Davao, rodnom mjestu predsjednika Rodriga Dutertea, gdje su ljudi bježali na otvoreno, dok su se neki onesvješćivali od straha. Potres je također doveo do prekida u snabdijevanju strujom u obližnjem gradu General Santos, javili su lokalni mediji.

– Inspekcije su u toku a tim ureda za procjenu šteta od prirodnih katastrofa provjerava naše ceste i mostove – izjavila je Sara Duterte, gradonačelnica gusto naseljenog grada Davao, za TV stanicu ANC.

Ona je kćerka predsjednika Dutertea, koji je i sam brojne godine bio gradonačelnik Davaa.

Neke škole u toj regiji prekinule su s nastavom. Zvaničnici agencije za bavljenje prirodnim katastrofama saopćili su da nadziru situaciju, čekajući na nove informacije s terena o štetama i eventualnim žrtvama.

Potresi su česti na Filipinima, koji leže u geološki osjetljivom takozvanom “Pacifičkom plamenom prstenu”.

Današnji potres, čiju je jačinu prvobitno izmjerio na 6,7 stepeni po Richterovoj skali Evropsko-mediteranski seizmološki centar, drugi je koji je zahvatio Mindannao u dvije sedmice.

U potresu magnitude 6,3 stepeni 16. oktobra poginulo je sedam i povrijeđeno je više od 200 ljudi, saopćila je agencija za bavljenje prirodnim katastrofama, prenosi Reuters.