Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

herson

Snažna eksplozija kod TV tornja u gradu koji su Rusi okupirali

eksplozija

Snimka čiju je autentičnost potvrdio CNN prikazuje eksploziju u zraku kod TV tornja

Kod velikog TV tornja u centru okupiranog ukrajinskog grada Hersona odjeknula je glasna eksplozija.

Snimka čiju je autentičnost potvrdio CNN prikazuje eksploziju u zraku kod TV tornja.

Ruska prorežimska novinska agencija tvrdi da su ukrajinske snage ispalile tri rakete na grad, koji je pod ruskom okupacijom od početka marta. Dva projektila su srušena, tvrdi RIA pozivajući se na sigurnosni izvor.

Ruske snage upotrijebile su suzavac i šok granate kako bi rastjerale proukrajinski skup jučer u okupiranom gradu Hersonu, rekao je ukrajinski glavni tužitelj, dok Moskva jača svoj stisak nad južnim dijelovima Ukrajine.

Lokalne vlasti kažu da je Rusija u utorak imenovala svog gradonačelnika Hersona nakon što su njezine trupe preuzele sjedište administracije u glavnom gradu regije, koji je bio prvi veliki urbani centar koji je zauzet nakon početka invazije 24. februara. Neki stanovnici organizirali su povremene proteste protiv okupacije, a mnoštvo se jučer ponovno okupilo u središtu grada.

Ukrajina je ranije objavila da Rusija planira na jugu zemlje organizirati referendum za stvaranje separatističke regije poput onih u istočnoj Ukrajini.

“Tokom mirnog proukrajinskog skupa na Trgu slobode u gradu Hersonu, pripadnici ruskih oružanih snaga upotrijebili su suzavac i šok granate protiv civilnog stanovništva”, stoji u saopćenju ureda glavnog državnog tužitelja Ukrajine. Rečeno je da se istražuje incident, te da su najmanje četiri osobe ranjene. Rusija nije zasad komentirala incident.