Rafael Grossi

“Snažne eksplozije” potresle područje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje

IAEA zastava

Elektrana, koja je najveća nuklearna stanica u Evropi, pod ruskom je okupacijom od marta, ali i dalje njome upravlja ukrajinsko osoblje

Šef UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju Rafael Grossi rekao je u nedjelju 20. novembra da su se u subotu uveče i nedelju jutro dogodile “snažne eksplozije” u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje pod kontrolom Rusije, u onome što se činilo kao “ponovno granatiranje” najveće nuklearne elektrane u Evropi, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Vijest… je izuzetno uznemirujuća. Na lokaciji ove velike nuklearne elektrane dogodile su se eksplozije, što je potpuno neprihvatljivo”, naveo je Grosi u pisanoj izjavi i dodao da dosad zabilježena šteta na zgradama, sistemima i opremi nije “kritična.”

“Ko god da stoji iza ovoga, mora odmah prestati. Kao što sam već mnogo puta rekao, igrate se vatrom!”

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje je granatirana, javila je i ruska državna novinska agencija Tass, prenosi Reuters.

Dodaje se da su granate “ispaljene iz Ukrajine” pale u blizini suhog skladišta i da nisu otkrivene radioaktivne emisije.

Renat Karchaa, savjetnik ruskog operatera nuklearne elektrane Rosenergoatom, rekao je da je na postrojenja elektrane ispaljeno 15 granata, prenosi Tass.

Elektrana, koja je najveća nuklearna stanica u Evropi, pod ruskom je okupacijom od marta, ali i dalje njome upravlja ukrajinsko osoblje.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za prethodno granatiranje tog mjesta koje je izazvalo štetu na zgradama i prijetilo nuklearnom nesrećom.

Prije invazije Rusije, postrojenje je davalo oko petinu ukrajinske električne energije. Bio je primoran da radi na rezervnim generatorima nekoliko puta otkako su ga zauzele ruske snage.