Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjever kine

Snijeg, mećave i niske temperature: Upozorenje zbog “dugotrajne runde” snježnih padavina

kina snijeg
Foto: Pixsell

Gradske vlasti izdale su drugo po redu upozorenje na mećave do četvrtka, jedino takvo upozorenje do sada u zemlji

Snijeg, mećave i niske temperature zahvatile su sjevernu Kinu u jednom od najjačih zahlađenja u decembru, što je podstaklo vlasti u glavnom gradu da zaustave željezničke usluge, zatvore škole i kažu ljudima da ostanu kod kuće.

Masa hladnog zraka ušla je u Peking sa zapada, što je drugi hladni talas ove sedmice. Gradske vlasti izdale su drugo po redu upozorenje na mećave do četvrtka, jedino takvo upozorenje do sada u zemlji.

Kako bi spriječio haos kojim prijeti ono što se očekivalo da će biti “dugotrajna” runda snježnih padavina, grad sa skoro 22 miliona stanovnika zatvorio je sve škole od srijede i premjestio nastavu na internet. Preduzećima je rečeno da zaposlenima ponude fleksibilne uslove rada i redovna putovanja.

Neke željezničke usluge s ključnim gradovima, kao što su komercijalna čvorišta Šangaj, Hangdžou i Vuhan, obustavljene su. Vozovi koji su i dalje saobraćali išli su sporijom brzinom, uzrokujući kašnjenja. Ali glavni aerodrom u Pekingu je nastavio sa radom.

Peking bi se ovog vikenda mogao suočiti s temperaturama do minus 18 stepeni Celzijusa, u poređenju sa prosjekom sredinom decembra od oko minus osam stepeni Celzijusa.