Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snijeg na Biokovu i Novom Pazaru, bura u Makarskoj, dolina Lima pod ledom (VIDEO)

novi pazar

Snijeg koji je padao tokom noći izazvao je velike probleme u regiji. U Srbiji je snijeg pao na Zlatiboru, na Tari, u dolini rijeke Lim, u Prijepolju, Novoj Varoši, užičkom kraju i na granici sa Crnom Gorom, te je uzrokovao probleme u snabdijevanju električnom energijom i u odvijanju saobraćaja.

Najviše snijega, do 30 centimetara, palo je na Tari, u Novoj Varoši oko 10 centimetara, na prevoju Jabuka, prema granici sa Crnom Gorom oko 20 santimetara, a na Zlatiboru do jednog centimetra, javila je Radio-televizija Srbije.

Saobraćaj na prevoju Jabuka povremeno je u prekidu zbog šlepera i autobusa koji su se zaglavili na nekoliko mjesta sprečavajući prolazak ostalih vozila.

U selima Devići, Ostatija i Ocrten na Goliji visina snijega dostiže 30 centimetara, pa je više od 1.000 ljudi bez struje.

https://www.youtube.com/watch?v=UWI0rl-H-QU

 

“Snijeg, kao usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u Devićima i još nekoliko sela u tom kraju”, rekao je Mikan Vasiljević iz sela Mlanča.

Zbog snijega je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Ivanjica-Preko Brdo. Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navode iz “Puteva Srbije”, te poručuju da će javnost blagovremeno biti obaviještena o normalizaciji saobraćaja na ovom putnom pravcu.

Na Kopaoniku je u 10.00 sati izmjereno minus dva stepena Celzijusovih, a napadalo je oko 20 centimetara snijega.

Problemi u Hrvatskoj

Zbog vrlo snažne bure koja puše na Makarskom primorju, te nepovoljnih prilika u Bračkom kanalu, od 6 sati u prekidu je trajektni promet na liniji Sumartin – Makarska, na Biokovu je noćas pao prvi snijeg.

Bura na Makarskom primorju puše prosječnom brzinom od 70, a na udare i više od 80 kilometara, doznaje se u subotu od Gradskog centra Osejava u Makarskoj.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri, po informaciji dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a, protekle je noći pao prvi ovogodišnji snijeg. Temperatura se spustila na minus 1,3 Celzijeva stupnja i bila je najniža jutros izmjerena u Hrvatskoj.

Snijega, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, ima i na Zavižanu, gdje ga je napadalo pet centimetara.