Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivij Rih

Snimak požara u uništenoj zgradi: Ruski agresori gađali rodni grad Zelenskog

Krivij Rih
Foto: Screenshot/Twitter

U napadu su ubijene najmanje četiri osobe, a više od 40 ih je povrijeđeno

Ruske rakete pogodile su u ponedjeljak ujutro grad Krivij Rih na jugu Ukrajine, saopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Reuters. U napadu su ubijene najmanje četiri osobe, a više od 40 ih je povrijeđeno.

Na snimku iz grada koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se rupa koja zjapi na fasadi devetospratnice i požar koji bukti unutra.

-Neprijatelj je izveo raketni napad na Krivij Rih. Sve neophodne službe nalaze se na licu mjesta – saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, pozivajući ljude da ostanu u skloništima zbog zračnih napada.

Krivij Rih je grad poznat po proizvodnji čelika i rodni je grad predsjednika Volodimira Zelenskog koji se nakon napada oglasio na Twitteru.

“Ovaj nas teror neće ni zaplašiti ni slomiti”

Među poginulima je i desetogodišnje dijete, rekao je guverner regije Dnjepropetrovsk Sergej Lisak. Drugi je projektil pogodio zgradu obrazovne ustanove, kazao je ministar unutarnjih poslova.

“Pogodili su stambene zgrade, zgradu univerziteta, raskrisnicu. Nažalost, ima mrtvih i ozlijeđenih. Možda ima ljudi ispod ruševina”, komentirao je ukrajinski Zelenski, osuđujući “ruski terorizam”.

Zelenski je odrastao u tom gradu, poznatom po proizvodnji čelika, koji je prije rata brojio oko 600.000 stanovnika. “Ovaj nas teror neće ni zaplašiti ni slomiti. Mi radimo i spašavamo naše ljude”, napisao je na Telegramu. Hitne službe su na terenu i gase požar te se nastoje probiti kroz ruševine, objavilo je ministarstvo.