Globus

Snimci grada Deraa pokazuju svu golgotu i brutalnosti rata u Siriji

24/04/2017

Južni sirijski grad Deraa poznat je kao mjesto odakle su krenuli antirežimski protesti sirijskog naroda koji su nakon intervencije snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada prerasli u građanski rat koji i dalje traje. Grad je već duže od tri godine pod opsadom i stalnim artiljerijskim napadima, a danas je opustošeno i poručeno mjesto koje ponajbolje govori o golgotama sirijskog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporterska ekipa AA dronom je snimila devastirani grad Deraju u kojem su stambena nasilja, pekare, bolnice i zgrade javne uprave u potpunosti porušene.

Nekada najrazvijeniji i najnaseljeniji kvartovi Arbain, Suveydan i Jordanski put u potpunosti su srušeni i liče na scene iz filmova o apokalipsi.

Samo prašnjava i oštećena reklama kafea i marketa “Velid“ u centru Deraje ostala je kao trag i svjedok nekada najprometnijeg mjesta u gradu.

Grad je i dalje pod kontrolom snaga sirijske opozicije, a snage odane sirijskom režimu od početka februara izvode neprekidne zračne i artiljerijske napade s ciljem preuzimanja kontrole u gradu.

Više od 70 posto objekata u kvartu Deraa Beled je u potpunosti devastirano, a lokalno stanovništvo je odveć izbjeglo na periferije grada.

Deraa je grad koji se sastoji iz dva dijela Deraa Mahata na sjeveru i Deraa Beleda na jugu. Sjeverni dio kontroliraju snage Assadovog režima, a južni dio u kojem je smješten i centar grada je pod kontrolom opozicije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.