Snimka iz Istanbula pokazuje nevjerovatnu hrabrost građana

tenkovi_istanbul

Scene koje stižu iz Istanbula ne mirišu na dobro. Na ulicama grada na Bosforu sve je više građana. Očito je poziv koji je putem video poruke uputio turski predsjednik Erdogan stigao do velikog broja njegovih prstalica kojih je iz minuta u minut sve više na ulicama.

Kako vrijeme odmiče, uprkos medijskoj blokadi koju pukušava uspostaviti turska vojska, sve je više video snimaka koji se pojavljuju na društvenim mrežemaa.

Na snimku napravljenom u blizini istanbulskog aerodoroma vide se protestanti kako se penju na jedan od tenkova uzvikujući ime Erdogana i potom premlaćuju vojnika na tenku…

Prije nekoliko trenutaka objavljena su sljedeći snimci na kojima se mogu vidjeti civili naoružani štapovima kako udaraju po tenku koji se probija ulicama gazeći atomobile koji mu se nađu na putu.

Na drugom snimku vide se dva građanina na mostu preko Bosfora, gdje su se nekoliko trenutaka ranije čuli pucnji, kako stoje sa raširenom turskom zastavom, dok se prema njima kreće tenk turske vojske. Uprkos činjenice da tenk ide prema njima nemaju se namjeru pomaći, dok je masa koja je prethodno bila na istom mjestu pobjegla nakon što su se začuli pucnji…