Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ne ratu"

Snimke iz Dagestana danas obilaze svijet, građani ne žele u rat protiv Ukrajine

New Project (65)

Građani su blokirali federalnu autocestu kod sela Endirej, a čuli s se i automatski rafali, piše rusko izdanje “Meduza”

Stanovnici Republike Dagestan u Ruskoj Federaciji izašli su na proteste protiv mobilizacije koju je ruski diktator Vradimir Putin proglasio prije nekoliko dana. Širom Dagestana građani su izašli na ulice gdje traže da se njihovi muževi, očevi i braća ne šalju u rat koji Putin vodi protiv Ukrajine.

Građani su blokirali federalnu autocestu kod sela Endirej, a čuli s se i automatski rafali, piše rusko izdanje “Meduza”.

Mediji navode da je iz ovog sela mobilizirano čak 110 ljudi.

Sudeći prema snimkama očevidaca, policija je prosvjednike pokušala rastjerati pucnjima u zrak. A, neki od njih su uhapšeni i prvedeni.

Najžešće je danas bilo na ulicama Makhachkale. Među prosvjednicima je bio i veliki broj žena. Na snimcima koji stižu iz minuta u minut vidi se veliki broj policajaca u uniformi i civilu, koji pokušavaju rastjerati okupljenu masu.

Neki od prosvjednika su brutalno pretučeni od strane policije i potom uhapšeni. Jedna je snimka izazvala ogroman broj reakcija, a na njoj se vidi kako veliki broj policajaca u uniformi i civilu hapsi jednog Dagestanaca, pri čemu ga jedna policajac šamara. No, iako ga veliki broj policajaca drži i za ruke i za tijelo, uhapšeni muškaraca je uspio uzvratiti.

Pogledajte u nastavku seriju klipova snimljenih danas na ulicama Makhachkale, gdje je policija također pucnjima iz vatrenog oružja u zrak pokušavala rastjerati okupljene.

Okupljeni na protestima u Makhachkali su skandirali “ne želimo ratovati protiv Ukrajine” i “ne ratu”…

Na snimcima se može vidjeti kako okupljene žene i muškarci svojim tijelima pokušavaju zaustaviti policijska vozila u kojima su prethodno natrpani uhapšeni na protestu…

Rat u Ukrajini je polako stigao u rusko dvorište…

U večernjim satima na ulicama je sve više i više ljudi, ali i policije…