Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Snježžne lavine zatrpale sela u Afganistanu i Pakistanu, skoro 50 mrtvih

05/02/2017

Najmanje 38 ljudi poginulo je u poslednja tri dana u lavinama širom Afganistana, saopštili su zvaničnici.

U lavinama koje su izazvale jake snežne padavine u različitim dijelovima zemlje, povrijeđeno je i više od 20 ljudi, rekao je Omar Mohmadi, portparol avganistanskog ministra za upravljanje vanrednim situacijama i humanitarne poslove.

Prema njegovim riječima, 22 od 34 pokrajine u Afganistanu pogođene su jakim snježnim padavinama. U lavinama je srušeno 20 kuća, a 50 je teško oštećeno.

Vlada je na teritoriji cijele zemlje proglasila kolektivni godišnji odmor zbog nevremena.

Najmanje devet osoba, među kojima četiri žene i četvoro djece, danas je poginulo, dok ih je troje ostalo zaglavljeno kada se snježna lavina sručila na selo u sjevernom Pakistanu, saopštili su zvaničnici.

Nesreća se dogodila oko 03:00 sati po lokalnom vremenu u selu Šersal u distriktu Čitral, zatrpavši osam kuća, rekla je Šima Ajub Kan, portparolka Službe za vanredne situacije u provinciji Kiber Paktunkva, prenosi AFP.

Kan je rekla da su tri osobe spašene iz snega, dok su najmanje tri i dalje zaglavljene.

Taj region su pogodile obilne snježne padavine, a visina snežnog pokrivača je na nekim mjestima dostigla visinu od 1,2 metra.

Visoki zvaničnik lokalne administracije Šahab Hamid potvrdio je broj poginulih u lavini, dodavši da je većina puteva u regionu blokirana.

“Pokušavamo da odblokiramo puteve i pomognemo ljudima”, rekao je on.

Svake godine Pakistan je na udaru vremenskih nepogoda, pri čemu lavine zimi i poplave ljeti često odnose ljudske živote, podsjeća francuska agencija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.