Snježna oluja u Afganistanu: U lavinama poginulo najmanje 107 osoba

afganistan

Najmanje 107 osoba je poginulo u lavinama koje je u proteklih nekoliko dana na širem području Afganistana izazvala snježna oluja.

Glasnogovornik Ministarstva za humanitarne poslove i upravljanje vanrednim situacijama Omer Mohammadi jutros je saopćio kako je u snježnim lavinama najmanje 107 osoba poginulo, a 65 povrijeđenih hospitalizirano.

Obilne snježne padavine u nekoliko afganistanskih pokrajina ruše višedecenijske rekorde, što je dovelo do blokada brojnih cesta, prekida napajanja strujom i blokade mnogih gradova i naselja. Najmanje 150 stambenih objekata je devastirano i zatrpano lavinama.

Trenutno je snježnom olujom najteže pogođena pokrajina Nuristan na afganistansko-pakistanskoj granici. U toj regiji su dva sela u potpunosti nestala ispod snijega, odakle su spasilačke ekipe do sada izvukle tijela 48 poginulih.

Predsjednik Afganistana Mohammad Ashraf Ghani predsjedavao je jučerašnjim vanrednim sastankom državnog vrha koji je naredio svim institucijama i službama da budu u pripravnosti kako bi pomogli ljudima na terenu.

Rekordno obilne snježne padavine pogodile su i provinciju Kandahar, a četiri glavne ceste koje povezuju Kabul s ostatkom zemlje su doslovno zatrpane u snijeg i blokirane za saobraćaj. Snježna oluja uzrok je i otkazivanja većine letova na Međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu.