Globus

snijeg i led

Snježna oluja zahvatila veliki dio Evrope, saobraćaj u nekoliko zemalja u kolapsu (FOTO/VIDEO)

08/02/2021
Foto: Anadolija

Zbog olujnog vjetra do sutra ujutro obustavljen je promet u zračnoj luci Eindhoven, a do podneva je u zemlji bila blokirana cjelokupna željeznička mreža

Nizozemsku je zahvatila snježna oluja, najveća u posljednjih 10 godina. Prouzročila je brojne teškoće u prometu. Hladna fronta nastavlja se kretati i prema ostalim dijelovima sjeverne Evrope. Velike probleme izazvala je i na sjeveru Njemačke.

Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je u Njemačkoj. Snijeg je uvelike omeo promet vozova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, te je od subote poslijepodne izazvao velike prometne zastoje i 222 saobraćajne nesreće, prenijela je njemačka agencija dpa. U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Uz malo manje snijega zabavljaju se i njihovi vršnjaci u susjednoj Nizozemskoj, dok mediji upozoravaju odrasle sudionike prometa da je ovo prva snježna oluja u zemlji u posljednjih 11 godina.

Nizozemska meteorološka agencija KNMI za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na “jaku hladnoću”. Vremenske su nepogode u tolikoj mjeri loše da je nizozemska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus.

Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padalinama “službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji”.

– Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon dužeg razdoblja. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u januaru 2010, kažu meteorolozi.

Nacionalni željeznički prijevoznik NS izvijestio je da je polazak svih vozova u cijeloj zemlji zasad otkazan do podneva. Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije izvješćuju o 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama. U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod nule.

Količine napadalog snijega, općenito uzevši nisu posebno velike: do završetka oborine rekord bi trebala postaviti regija Twente sa 20 do 30 centimetara. Zbog olujnog vjetra do sutra ujutro obustavljen je promet u zračnoj luci Eindhoven, a do podneva je u zemlji bila blokirana cjelokupna željeznička mreža.

Sada se za slične uvjete priprema kompletni istok Velike Britanije: od Škotske na sjeveru do Kenta na jugu.

Snijeg pravi velike probleme i u Belgiji, posebno u saobraćaju, ali i svakodnevnom životu, pošto Belgijanci ovoliku količinu snijega ne pamte unazad nekoliko godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.