Američki zviždač

Snowden će svjedočiti u odbranu tvorca Football Leaksa

Edward_Snowden345

Pinto je preko internetske platforme Football Leaks objavio brojne povjerljive ugovore, dokumente i prepiske koje su dovele do niza istraga o protuzakonitostima u nogometu

Odbjegli američki zviždač Edward Snowden bit će jedan od 45 svjedoka koji će na sudu u Lisabonu svjedočiti u korist Ruija Pinta koji stoji iza Football Leaksa, internetske platforme koja je otvorila mnoge afere iz svijeta nogometa.

Pintov advokat Francisco Teixeira da Mota istaknuo je kako će suđenje započeti u petak, ali nije znao hoće li Snowden, koji sada živi u Rusiji, svjedočiti putem video veze.

Pinto je preko internetske platforme Football Leaks objavio brojne povjerljive ugovore, dokumente i prepiske koje su dovele do niza istraga o protuzakonitostima u nogometu.

Uhapšen je u januaru 2019. u Mađarskoj, a potom je izručen Portugalu gdje ga čeka suđenje za pokušaj iznude, cyber-kriminal i zloupotrebu tajnih dokumenata. Portugalac je negirao optužbe kazavši kako je djelovao u javnom interesu.

Nakon više od godinu dana pritvora, Pinto je pušten je u kućni pritvor. Međutim, ne može napustiti stan niti koristiti uređaje koji su priključeni na internet. Francuski tužitelji kazali su kako su surađivali s Pintom, a druge su zemlje izrazile želju učiniti isto.

“Rui Pinto je Snowden međunarodne korupcije i on mora biti prepoznat kao jedan od najvećih zviždača s početka ovog stoljeća”, rekao je advokat William Bourdon Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara.

Snowden je javnosti razotkrio kako su Sjedinjene Države masovno prisluškivale u svijetu. Vjeruje se da je Snowden preuzeo 1,7 miliona kompjuterskih dokumenata koji su razotkrili da je NSA masovno prisluškivala telefone i prikupljala podatke iz elektronske pošte te druge internetske podatke stotina miliona Amerikanaca.

Snowden je u SAD-u optužen za krađu vladine imovine, za nedopušteno objavljivanje informacija od nacionalne sigurnosti i predaju tajnih dokumenata neovlaštenim osobama. Od jula 2013. je u Rusiji, prenosi Hina.