Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši agent američke NSA

Snowden: Da Saudijci nisu dobili izraelski software, Khashoggi bi danas bio živ

Khashoggi-1035283

Grupa NSO govori kako oni spašavaju ljudske živote, ali njihove aktivnosti su opasne

Bivši agent američke Nacionalno sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden poručio je kako bi ubijeni saudijski novinar Jamal Khashoggi danas bio živ, da izraelska kompanija za cyber sigurnost nije Saudijcima prodala software za praćenje ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).
Izraelski list “Yedioth Ahronoth” objavio je ekskluzivni intervju s bivšim uposlenikom NSA-e Snowdenom, u kojem je govorio o ubistvu novinara Khashoggija, koji je 2. oktobra 2018. godine brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

“U slučaju da izraelska kompanija NSO nije prodala tehnologiju zvanu ‘Pegasus’ Saudijskoj Arabiji, zemlji čija je prošlost puna kršenja ljudskih prava, Jamal Khashoggi bi vjerovatno danas bio živ”, poručio je Snowden, te dodao:

“Grupa NSO govori kako oni spašavaju ljudske živote, ali njihove aktivnosti su opasne. Slagali se vi sa mnom ili ne, činjenice pokazuju suprotno.”

Snowden se sredinom novembra prošle godine posredstvom videopoziva iz Rusije obratio učesnicima konferencije u Tel Avivu i kazao kako je ubijeni Khashoggi praćen špijunskim programom Pegasus koji je kupljen od izraelske firme NSO Group Technologies.
“Saudijci su naravno znali da će Khashoggi doći u konzulat u Istanbulu jer je imao zakazan termin, ali kako su znali za njegove namjere i planove“, kazao je tada Snowden.
Kolumnista lista “The Washington Post“ ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.