Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snowden ima ozbiljno upozorenje o Trumpu

Snowden

Sudjelujući u telekonferenciji održanoj u Buenos Airesu u pondedjeljak, Edward Snowden je upozorio da izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika može dovesti do još agresivnijeg nadzora.

Snowden se nalazi u azilu u Moskvi nakon što je 2013. procurio povjerljive informacije o opsegu američkih špijunskih operacija, nad vlastitim građanima i u inostranstvu. Ovaj poznati zviždač, naime, u matičnom SAD-u ima optužnicu za špijunažu. Snowden se publici ovom prilikom obratio preko video veze.

Kako prenosi Reuters, Snowden je imao i dramatično upozorenje o potkopavanju demokratskih načela: “Počinjemo mijenjati otvorenu vladu za goli autoritarizam, vladu koja je utemeljena ne na načelu informiranog pristanka naroda koji razumije njene aktivnosti već na povjerenju u ličnosti (političara), povjerenju u tvrdnje, povjerenju u nadu da će oni napraviti pravu stvar.”

Nova administracija ima “bitno drukčiji sistem vrijednosti”

Iako je Washington nakon njegovih otkrića obećao da će prekinuti neselektivnu špijunažu, Snowden se boji da bi se takva politika mogla promijeniti s novim dužnosnicima “koji imaju bitno drukčiji sistem vrijednosti i mogu vladati u mraku.”

Izazov s kojim se Amerika suočava je prema Snowdenu ovaj: “Ako vlada zaista zadobije naše povjerenje, jer nekoliko godina djeluje na način koji zaista možemo podržati, ali što se događa kad se to promijeni?”.

Na politiku novoizabranog predsjednika Trumpa već je upozorila Američka unija za građanske slobode (ACLU) zbog njegovih najava da će pojačati nadzor nad ameičkim muslimanima, masovno deportovati ilegalne imigrante, vratiti oblik torture zvan “waterboarding” pri ispitivanju terorista i izmijeniti zakone o kleveti kako bi ograničio slobodu medija.

Snodwden je od predsjednika Obame bezuspješno zatražio pomilovanje. Na pitanje misli li da s predsjednikom Trumpom ima veće šanse, odgovorio je samo; “Ko zna?”