Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski ministar odbrane

Šojgu zvao Pariz, Ankaru, London i Washington: “Planiraju nas napasti prljavom bombom”

sergej sojgu

Ovo se još nije dogodilo od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s francuskim ministrom odbrane Sebastienom Lecornuom i turskim i britanskim kolegom Hulusijem Akarom i Benom Wallaceom o sukobu u Ukrajini, objavila je ruska vojska.

To se još nije dogodilo od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

U razgovoru s Lecornuom Šojgu je rekao da situacija u Ukrajini “ima tendenciju eskalacije koju se neće moći kontrolisati”, po saopćenju. Prenio je, kao i Akaru i Wallaceu, “svoju zabrinutost zbog mogućih ukrajinskih provokacija korištenjem ‘prljave bombe'”, dodaje se.

Francuski ministar potvrdio je u svojem priopćenju da su razgovarali o ruskoj bojazni od “ukrajinskog napada prljavom bombom na njihovu teritoriju kako bi se prebacilo krivnju na Rusiju”. Lecornu je podsjetio da “Francuska odbija svaki oblik eskalacije, osobito nuklearne” i istaknuo svoju odlučnost da “pridonese mirnom rješenju sukoba zajedno sa saveznicima”.

Šojgu je u petak razgovarao telefonom s američkim kolegom Lloydom Austinom, drugi put od početka rata u Ukrajini.

Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, priopćili su Moskva i Washington. Šojgu je razgovarao s kolegama u trenutku kada je Rusija suočena s velikom ukrajinskom protuofanzivom i tvrdi da je više ruskih regija uz granicu izloženo “značajno jačem” ukrajinskom granatiranju.