Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teško oštećen

Šok za Rusiju, gori Krimski most

krimski most

Ukrajinci već mjesecima HIMARS-ima gađaju cestovni most preko Dnjepra, oštetili ga jesu ali on još stoji

Most koji spaja Krim s Rusijom teško je oštećen. Pažnju medija privukle su snimke voza s cisternama u plamenu, no puno važnije je da se potpuno urušio sjeverni trak cestovnog dijela mosta.

Prve fotografije pokazuju da južni trak još stoji, ali i da je on teško oštećen.

Na željezničkom dijelu mosta gori kompozicija cisterni s gorivom i samo je pitanje vremena kad će se požar proširiti na sve cisterne. Fotografije pokazuju da se od siline temperature tope metalne konstrukcije tako da je i taj dio onesposobljen.

Potpuno urušavanje sjevernog dijela traka cestovnog mosta ukazuje da je možda pogođen projektilom te da je požar željezničke kompozicije cisterni zapravo posljedica tog napada. Koji je, ako je izveden, očigledno izveden namjerno u trenutnu prolaska voza. Da bi se izazvalo toliko oštećenje mosta potrebno ga je izravno pogoditi velikim projektilom s vrlo velikom bojevom glavnom.

Ukrajinci već mjesecima HIMARS-ima gađaju cestovni most preko Dnjepra, oštetili ga jesu ali on još stoji. Jer snaga bojnih glava projektila GMLRS nije dovoljna da s malo projektila ozbiljnije ošteti konstrukciju mosta.

Šta je moglo izazvati toliku štetu?

Cestovni dio Krimskog mosta pogodilo je nešto jako veliko i dostatno velikog dometa. Recimo Army Tactical Missile System ili ATACMS. Taj se balistički projektil također lansira iz HIMARS-a. No, za razliku od GMLRS projektila koji ima domet od tek osamdesetak kilometara domet ATACMS-a je 300 km. Izvedenica M57E1 ima bojnu glavu mase 227 kilograma.

Je li to dovoljno da učini onoliku štetu na tako velikom mostu? Vjerovatno nije. Osim u slučaju ako most nisu u vrlo kratkom razmaku pogodila dva projektila.

Pokaže li se da je krimski most onesposobljen balističkim projektilima te da su Ukrajinci upotrijebili američke projektile, moglo bi to značiti eskalacija sukoba. Putin će se naći pod još jačim pritiskom desne struje, tzv. silovika koji će tražiti još silovitiji odgovor.

U svakom slučaju opskrba Krima preko mosta neće biti moguća još jako dugo vremena. Pa tako ni vojni transporti koji su preko Krima išli prema Khersonu. Umjesto toga morat će ići kroz okupirani i vrlo nesigurni dio Ukrajine.

Užasan dan za ruskog diktatora Vladimira Putina nakon što je jučer proslavio rođendan.