Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brutalni napad

Šokantne snimke iz Kine: 9 muškaraca brutalno tuklo ženu nakon što se suprotstavila jednom nasrtljivcu

kina – napad na zenu – ss (1)

Incident u gradu 3,6 miliona stanovnika dogodio se u ranim jutarnjim satima u petak

Brutalni napad na grupu žena u jednom restoranu na sjeveru Kine, koji su snimile nadzorne kamere, izazvao je lavinu osuda zbog predatorskog ponašanja i nasilja prema ženama, prenosi Guardian.

Snimke nadzornih kamera, od kojih je jedna posebno uznemirujuća, masovno su se dijelile na društvenim mrežama. Na jednoj je prikazano kako jedan muškarac prilazi jednom stolu i spušta ruku na leđa žene dok ona uživa u obroku s dvoje prijatelja u restoranu u gradu Tangshanu u pokrajini Hebei.

Nakon što ga žena odgurne, muškarac je udari, a u pomoć napadnutoj ženi priskočila je njena prijateljica koja je sjedila za istim stolom. Ustala je i udarila muškarca, nakon čega je nastao totalni haos. On je uzvratio, a potom su njemu u pomoć priskočili muškarci iz njegova društva za stolom. Oni su potom napadnutu ženu izvukli van te je brutalno tukli dok je ležala na tlu. Pritom su na pod silovito odgurnuli još jednu ženu koja joj je priskočila u pomoć. Iako se u nekom trenutku činilo da se situacija smiruje, jedan od prisutnih muškaraca nogom je nesretnu ženu koja je sjedila na podu udario u glavu.

Incident u gradu od 3,6 miliona stanovnika dogodio se u ranim jutarnjim satima u petak.

Policija u Tangshanu je priopćila da je u subotu uhapšeno svih devet muškaraca koji su sudjelovali u incidentu. O brutalnom činu nasilja očitovao se i šef Komunističke partije u Tangshanu Wu Weidong koji je rekao da će muškarci biti kažnjeni sukladno zakonu te da bi vlasti trebale pokrenuti kampanju za iskorjenjivanje ‘gangstera i zlih sila’.

Dvije žene prebačene su u bolnicu zbog zadobivenih ozljeda. One su u stabilnom stanju i nisu životno ugrožene, dok su dvije žene lakše ozlijeđene, priopćile su vlasti u petak.

Snimka je vrlo brzo postala viralna u Kini te je poslužila za obnovu rasprave o seksualnom zlostavljanju i rodno uvjetovanom nasilju u Kini, gdje je javna polemika o ženskim pravima sve prisutnija unatoč pritisku patrijarhalnog društva, internetskoj cenzuri i neadekvatnoj pravnoj podršci.

Prošle godine je jedan muškarac bacio vruću tekućinu u lice Xiao Meili, poznate kineske feministice, nakon što ga je ona u restoranu zamolila da prestane pušiti.

Unatoč tomu što je bila žrtva nasilja, Xiao je rekla da su je tada maltretirali preko interneta, a mnogi su smatrali da je ona krivac za incident.

Internetski cenzori blokirali su ključne riječi povezane s pokretom MeToo nakon što je puno žena optužio sveučilišne profesore za seksualno uznemiravanje 2018. godine.