Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Soylu: Istraga ukazuje da je napad u Istanbulu izveo jedan napadač

Suleyman Soylu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu izjavio je da dosadašnja istraga pokazuje kako je sinoćnji teroristički u noćnom klubu u istanbulskom distriktu Besiktas izveo jedan napadač, a ne više njih, javlja Anadolu Agency (AA).

Sat iza ponoći u terorističkom napadu u istanbulskom kvartu Ortakoy ubijeno je najmanje 39, a ranjeno 69 osoba, a turski ministar unutrašnjih poslova Soylu jutros je kazao kako postoje saznanja da je napadač prije izlaska iz kluba promijenio odjeću, te dodao kako je u toku istraga o tom podlom terorističkom činu, kao i opsežna policijska akcija potjere za odbjeglim ubicom.

Ministar Soylu je u pratnji ministra zdravstva Recepa Akdaga, guvernera Istanbula Vasipa Sahina i šefa istanbulske policije Mustafe Caliskana jutros posjetio ranjenike u bolnicama.

Istanbulski masakr: Objavljeni prvi snimci terorista

Ističući kako su turske snage sigurnosti provele pooštrene sigurnosne mjere širom zemlje povodom novogodišnjih praznika, Soylu je kazao da su te mjere posebno intenzivne bile baš u Istanbulu i da je u tom kontekstu u protekla tri dana provedeno više operacija na bazi obavještajnih saznanja.

“Ovo je masakr, divljački i barbarski napad. Poginulo je 39 osoba, od kojih je 20 identificirano i među njima je 15 stranih, a pet turskih državljana. U toku je procedura identifikacija preostalih žrtava“, kazao je Soylu.