Soylu: Turska neće biti odgovorna za novi migrantski val iz Idliba

Soylu

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu upozorio je danas da Turska neće biti odgovorna za migrantski val do kojeg bi došlo u slučaju novih napada u sirijskoj regiji Idlib, javlja Anadolija.

Tokom službene posjete pograničnom distriktu Yayladagi u provinciji Hatay, Soylu je kazao kako postoji velika kontradiktornost u riječima i djelima takozvanih velikih sila kada je u pitanju sirijska kriza.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada najavile su skoru vojnu ofanzivu s ciljem zauzimanja Idliba, sjeverozapadne sirijske provincije koja je najveća enklava i uporište sirijske opozicije.

Ujedinjene nacije su ranije ove sedmice upozorile da bi takva ofanziva izazvala najveću humanitarnu katastrofu u 21. stoljeću.

“U protekle dvije godine iz Turske se u Siriju vratilo 255.300 izbjeglica. To pokazuje da su sirijske izbjeglice voljne da se vrate svojim kućama ako im se omogući sigurnost. U regiju Štita Eufrata u koju je Turska donijela mir vratilo se 160.000 izbjeglica”, kazao je Soylu.

Turske snage su prošle godine u saradnji s opozicionom Slobodnom vojskom sirije (FSA) uspješno provele operaciju “Štit Eufrata” kojom su, kako su naveli, gradovi Al Rai, Al Bab i Azaz oslobođeni od terorista PKK/PYD/YPG-a.

Soylu je danas također kazao kako je 2015. godine iz Turske u Grčku dnevno prelazilo u prosjeku 6.800 neregularnih migranata te je dodao da je efikasnim radom turskih snaga sigurnosti taj broj reduziran na 79.