Globus

Soylu: Turska neće biti odgovorna za novi migrantski val iz Idliba

09/09/2018

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu upozorio je danas da Turska neće biti odgovorna za migrantski val do kojeg bi došlo u slučaju novih napada u sirijskoj regiji Idlib, javlja Anadolija.

Tokom službene posjete pograničnom distriktu Yayladagi u provinciji Hatay, Soylu je kazao kako postoji velika kontradiktornost u riječima i djelima takozvanih velikih sila kada je u pitanju sirijska kriza.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada najavile su skoru vojnu ofanzivu s ciljem zauzimanja Idliba, sjeverozapadne sirijske provincije koja je najveća enklava i uporište sirijske opozicije.

Ujedinjene nacije su ranije ove sedmice upozorile da bi takva ofanziva izazvala najveću humanitarnu katastrofu u 21. stoljeću.

“U protekle dvije godine iz Turske se u Siriju vratilo 255.300 izbjeglica. To pokazuje da su sirijske izbjeglice voljne da se vrate svojim kućama ako im se omogući sigurnost. U regiju Štita Eufrata u koju je Turska donijela mir vratilo se 160.000 izbjeglica”, kazao je Soylu.

Turske snage su prošle godine u saradnji s opozicionom Slobodnom vojskom sirije (FSA) uspješno provele operaciju “Štit Eufrata” kojom su, kako su naveli, gradovi Al Rai, Al Bab i Azaz oslobođeni od terorista PKK/PYD/YPG-a.

Soylu je danas također kazao kako je 2015. godine iz Turske u Grčku dnevno prelazilo u prosjeku 6.800 neregularnih migranata te je dodao da je efikasnim radom turskih snaga sigurnosti taj broj reduziran na 79.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.