Globus

Za 2.000

Španija greškom uvećala broj mrtvih od posljedica zaraze koronavirusom

25/05/2020

Danas je potvrđeno da je zapravo taj broj manji za skoro dvije hiljade, a trenuto iznosi 26.834

Ministarstvo zdravstva Španije saopćilo je danas kako je došlo do greške kod ukupnog broja umrlih od novog tipa koronavirusa u toj zemlji te kako je jučer objavljeni broj umrlih manji za oko 2.000, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva navode kako je jučer objavljeno da su u zemlji od COVID-19 umrle ukupno 28.752 osobe, a danas je potvrđeno da je zapravo taj broj manji za skoro dvije hiljade, a trenuto iznosi 26.834.

Ministarstvo zdravstva koje se često susreće s problemima oko podataka o epidemiji iz autonomnih vlada, a do ovih grešaka najčešće dolazi u vezi s informacijama iz autonomne uprave Katalonije.

Ministarstvo prvi put nije objavilo broj umrlih u protekla 24 sata, no navedeno je kako je u posljednjih sedam dana umrlo 50 osoba.

Navedeno je također kako su zabilježena 132 nova slučaja zaraze. Čime je ukupan broj osoba pozitivnih na koronavirus popeo na 235.400.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Fernando Marlaska suspendovao je madridskog žandarmerijskog komandanta pukovnika Diega Pereza de los Cobosa zbog “gubitka povjerenja”.

Španska državna televizija RTVE objavila je da je De los Cobos otpušten zbog istrage o demonstracijama održanim povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, za koji se pretpostavlja da je doprinio širenju koronavirusa u zemlji.

Vanredno stanje u Španiji proglašeno je 14. marta i na snazi je do 7. juna, vlasti te zemlje su početkom ovog mjeseca počele postepeno ublažavati uvedene restriktivne mjere.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaražena 5.344.521 osoba. Od posljedica zaraze umrle su 342.694 oboljele osobe, a izliječeno je 2.129.396 osoba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.