Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

Španija je prva u zapadnoj Evropi koja je registrovala milion slučajeva zaraze, rekord u Italiji

korona

Ministarstvo zdravstva Španije navelo je da je od početka pandemije registrovano 1.005.295 slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su u protekla 24 sata registrovana još 16.973 slučaja.

Španija je postala prva zemlja zapadne Evrope koja je u srijedu registrovala više od milion potvrđenih infekcija COVID-19, dok se država od 47 miliona bori da zaustavi širenje virusa.

Ministarstvo zdravstva navelo je da je od početka pandemije registrovano 1.005.295 slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što su u protekla 24 sata registrovana još 16.973 slučaja.

Ministarstvo je registrovalo 34.366 smrtnih slučajeva COVID-19. Stručnjaci kažu da je stvarni broj infekcija i smrtnih slučajeva vjerovatno mnogo veći jer nedovoljno testiranje, asimptomatski slučajevi i druge stvari ometaju vlasti da imaju stvarne brojke tokom epidemije.

Kako brojke rastu, vlasti nadležne za zdravstvenu situaciju u španskim regijama pooštravaju ograničenja.

Žele zaustaviti val koji se razvijao posljednjih mjeseci, izbjegavajući drugo potpuno zatvaranje koje je zaustavilo prvi talas virusa, ali je ekonomiju ostavilo na udaru.

Regionalna vlada sjevernog Aragona saopćila je u srijedu da je zatvorila gradske granice Zaragoze, Huesce i Teruela. La Rioja također će u petak zatvoriti svoje granice.

Španski ministar zdravlja Salvador Illa i regionalni čelnici zdravstva sastat će se u četvrtak kako bi razgovarali o virusnim strategijama i razmotrili mogućnost uvođenja noćnog policijskog sata.

Rekord u Italiji

U Italiji je u posljednja 24 sata potvrđeno još 15.199 slučajeva zaraze virusom korona, saopšteno je iz italijanskog Ministarstva zdravlja.

Najnoviji dnevni broj zaraženih najveći je od početka epidemije i znatno je veći u odnosu na raniji rekordni broj od 11.705 slučajeva registrovanih u nedjelju, 18. oktobra.

Ministarstvo je juče saopštilo da je za 24 sata zaraženo 10.874 ljudi.

U saopštenju se navodi da je u Italiji od juče preminulo još 127 zaraženih virusom korona, što je znatno manje u odnosu na mart i april, kada je dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 prelazio 900.

Širenje epidemije usporeno je tokom ljeta, ali je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do naglog ubrzanja.

Lombardija, koja je bila centar epidemije u prvom talasu, ponovo je najugroženija oblast u Italiji i danas je u tom području registrovano još 4.125 slučajeva zaraze.

Regionalne vlasti Lombardije odlučile su u ponedjeljak, 19. oktobra, da uvedu policijski čas od 23.00 do 5.00 sati. U Laciju, kod Rima, uveden je policijski čas od ponoći do 5.00 sati , a slične mjere najavljene su i u Kampanji.