Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdio ministar

Španija podržava ambicije Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji

Jose Manuel Albares screenshot yt

Albares je izjavio da će Španija podržati prijem Ukrajine ukoliko junski izvještaj savjetuje to

Španija podržava ukrajinske ambicije da se pridruži Evropskoj uniji i ideju stvaranja novog evropskog političkog tijela koje bi, na neko vrijeme, moglo primiti Ukrajinu kao blisku demokratsku zemlju, izjavio je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares za Reuters u petak.

Evropska komisija objavit će izvještaj u junu da li da prihvati ukrajinsku molbu da postane kandidat za članstvo u EU, u procesu koji je već izazvao nezadovoljstvo unutar bloka.

Napadnuta od susjedne Rusije, Ukrajina traži prijem u blok po hitnom postupku, čemu su se zemlje kao što su Nizozemska i Hrvatska usprotivile.

Albares je izjavio da će Španija podržati prijem Ukrajine ukoliko junski izvještaj savjetuje to.

– Ukoliko izvještaj Evropske komisije bude povoljan, Španija će podržati ukrajinske aspiracije da postane zemlja kandidat, i otada će šefovi država i vlada članica EU raspravljati o putevima ostvarenja tog cilja – izjavio je on Reutersu putem telefona s ministarskog sastanka Evropskog vijeća u Torinu.

Također je podržao nedavni prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o stvaranju novog tipa evropske političke zajednice koji bi omogućio zemljama izvan bloka, kao što su Ukrajina i Britanija, da mu se pridruže.

– Evropa se mora definirati u suočavanju s budućim izazovima i budućim proširenjem ukoliko se to desi, Macronova ideja u okviru je ovakvih razmišljanja, i Španija podržava svaki pomak u procesu evropskih integracija – kazao je Albares.