Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brzo širenje virusa

Španija se suočava sa novim ograničenjima uprkos visokim stopama vakcinacije

Laboratorij
12.11.2021., Zagreb - Laboratorij, ilustracija. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Katalonija je spremna da postane prva španska regija koja će ponovo uvesti rigoroznija ograničenja i umanjiti praznično veselje

Uprkos visokoj stopi vakcinacije Španija se suočava sa velikim brojem zaraženih omikron varijantom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Zemlja se nadala da će predstojeće praznike provesti rasterećeniji s obzirom na to da je 80 posto populacije od 47 miliona vakcinisano protiv koronavirusa.

Nevjerovatno brzo širenje omikron varijante koja je stigla u Španiju prije manje od mjesec počinje da vrši pritisak na bolnice, iako se stručnjaci slažu da vakcinacija i dalje uvelike smanjuje rizik od ozbiljnog oboljenja.

Katalonija je spremna da postane prva španska regija koja će ponovo uvesti rigoroznija ograničenja i umanjiti praznično veselje.

Svaki četvrti od svih hospitalizovanih u Španiji sa COVID-19 simptomima nalazi se u Kataloniji.

“Svi smo se nadali da ćemo ove božićne praznike provesti sa svojom porodicom i voljenima, ali nažalost nismo u toj situaciji”, rekao je u utorak katalonski regionalni predsjednik Pere Aragones.

Katalonske zdravstvene vlasti zatražile su od sudova da odobre niz mjera uključujući novi noćni policijski sat od jedan do šest ujutro, ograničenje od 10 ljudi na skupovima, zatvaranje noćnih klubova i rad restorana s kapacitetom od 50 posto.

Ako budu odobrena, mjere bi stupile na snagu na Badnje veče i trajale bi 15 dana.

“Ovi koraci su apsolutno neophodni. Infekcije su porasle 100 posto tokom protekle sedmice”, rekao je šef zdravstva Katalonije Josep Argimon.

Španija se vratila u zonu visokog rizika sa više od 600 slučajeva na 100.000 stanovnika tokom 14 dana.

Medicinske grupe i stručnjaci traže da se poduzmu dodatne mjere.

“Porast dijagnosticiranja novih slučajeva u zdravstvenim klinikama i bolnicama može u kratkoročnom roku dovesti do novog kolapsa zdravstvenog sistema”, izjavilo je prošle sedmice špansko udruženje ljekara za plućne bolesti.