Globus

Vrijednost 105 miliona eura

Španska policija zaplijenila 4,5 tona kokaina na brodu sa stokom, uhapšeno 28 članova posade

28/01/2023
Foto: Screenshot

Međunarodne organizacije iznova izmišljaju kako bi prenijele drogu iz Latinske Amerike u Evropu, koristeći stoku kako bi otežale kontrolu i lokalizaciju, navodi se u saopćenju španske policije

Španska policija zaplijenila je 4,5 tona kokaina čija je ulična vrijednost procijenjena na 105 miliona eura nakon što je u ovoj sedmici upala na stočni brod kod Kanarskih otoka, navodi se u saopćenju u subotu.

Brod se zaustavio u lukama u desetak zemalja prije racije u utorak, a policija je navela da su krijumčari droge počeli koristiti brodove za stoku jer je policiji bilo teže ući u trag njihovom ilegalnom teretu.

– Međunarodne organizacije iznova izmišljaju kako bi prenijele drogu iz Latinske Amerike u Evropu, koristeći stoku kako bi otežale kontrolu i lokalizaciju – navodi se u saopćenju španske policije.

Policija je uhapsila 28 članova posade na brodu Orion V pod zastavom Toga, koji je vođen iz Kolumbije u operaciji španskih vlasti, američke Uprave za borbu protiv droga i policije Toga.

Policajci su istovarili desetke kutija s kokainom na lučkoj strani u Las Palmasu na otoku Gran Kanarija, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.