Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španska vlada sazvala hitan sastanak zbog Grčke

mariano_rajoy111

Španska konzervativna vlada, koja od Grčke potražuje 26 milijardi eura, sazvala je za jutros hitan ministarski sastanak nakon što je u nedjelju navečer postalo jasno da su Grci na referendumu rekli “ne” uslovima vraćanja duga kreditorima.

Predsjednik vlade Mariano Rajoy istaknuo je da će se u ponedjeljak “rano ujutro” sastati s potpredsjednicom vlade te ministrima gospodarstva, financija, industrije, rada i poljoprivrede kao i državnim tajnicima s kojima će analizirati ishod grčkog referenduma.

Španija je posudila Grčkoj 26 milijardi eura od ukupno 240 milijardi koliko je iznosio zajednički program pomoći Evropske komisije, Evropske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

U nedjelju je Rajoy istaknuo da “rezultat grčkog referenduma može utjecati na Španiju i EU, no puno manje nego da njegova vlada nije provela reforme”. Nadao se da će Grci glasati za sporazum s kreditorima, što se nije dogodilo.

Krajem godine se u Španiji održavaju parlamentarni izbori, a ekonomska kriza i korupcijski skandali ugrozili su popularnost vladajuće Pučke stranke.

Sestrinska stranka grčke Sirize, Podemos, ostvarila je zapažen rezultat na regionalnim i lokalnim izborima u maju, osvojivši mjesto gradonačelnice Madrida.

Vladajući konzervativci uživaju podršku 23 posto birača, oporbeni socijalisti lijevog centra PSOE 22,5 posto, a Podemos koji se protivi mjerama štednje 21,5, pokazuje anketa objavljena u subotu.