Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španska vlada zaprijetila Kataloniji prekidom finansiranja

katalonija

Španska vlada poručila je vlastima Katalonije u petak da će im uskratiti pristup javnim sredstvima ukoliko ustanovi da koriste državni novac za organiziranje referenduma o nezavisnosti za koji Madrid tvrdi da je nelegalan.

Bogata sjeveroistočna regija planira da 1. oktobra održi narodno glasanje oko toga treba li se otcijepiti od Španije, za koje centralna vlada u Madridu tvrdi da se ne može održati jer je neustavno.

Španske regije plaćaju poreze centralnoj vladi koja im potom određuje kvote za ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i javnu infrastrukturu. Katalonija, jedna od najbogatijih španskih regija, tvrdi da je taj sistem nepravedan.

Vlada u Madridu također šalje dodatna sredstva katalonskoj vladi na osnovu programa Autonomnih likvidnih sredstava (FLA) uvedenog tokom ekonomske krize, kada su španske regionalne vlade praktično bile isključene s međunarodnih tržišta.

Katalonske vlasti imat će obavezu da pruže sedmične izvještaje kako bi pokazale da nikakva javna sredstva nisu uložena u promoviranje nezavisnosti, ili će izgubiti pristup FLA, saopćio je u petak portparol centralne vlade Inigo Mendez de Vigo.

– Autonomna likvidna sredstva su uslovljena poštovanjem sporazuma – izjavio je de Vigo na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Vlada je proslijedila oko 67 milijardi eura Kataloniji otkako je fond FLA uspostavljen 2012. godine, i 3,6 milijardi eura u ovoj godini.

– Nijedan euro namijenjenog Kataloniji neće otići za nelegalni referendum – kazao je De Vigo.

Podrška u Kataloniji za nezavisnost od Španije u junu je opala na 41,1 posto, pokazala je anketa objavljena u petak – na najniži nivo otkako je separatistička kampanja dobila na zamahu 2012. godine, prenosi agencija Reuters.