Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španski bankar koji bio osuđen zbog korupcije izvršio samoubistvo

bankar

Autopsija tijela bivšeg direktora španske banke Caja Madrid, koji je bio osuđen na šest godina zatvora zbog korupcije, potvrdila je da je on počinio samoubistvo, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

Miguel Blesa, jedna od ključnih ličnosti španske finansijske krize, pronađen je mrtav u srijedu s prostrijelnom ranom na grudima na privatnom imanju u južnoj pokrajini Cordoba.

Autopsiju je obavio u četvrtak forenzički institut u Cordobi u okviru istrage njegove smrti.

– Autopsija je potvrdila da je smrt izazvana ranama koje je sam sebi nanijeo vatrenim oružjem – navodi u saopćenju regionalna vlada Andaluzije.

Blesa (69), bio je čelnik banke Caja Madrid od 1996. do 2009. godine, godinu dana prije nego što se ujedinila sa šest ostalih problematičnih banaka kako bi stvorili kreditnu firmu Bankia.

Sud ga je u februaru osudio na šest godina zatvora zbog njegove uloge u skandalu s kreditnim karticama među bankarima.

Caja Madrid a kasnije i Bankia davali su članovima svog upravnog odbora i direktorima kreditne kartice koje su korištene bez ikakve kontrole.

Sud je ustanovio da su takozvane “tarjetas black” ili “crne kartice” korištene kako bi se omogućilo neometano trošenje bankarskih čelnika između 2003. do 2012. godine vrijedno 12 miliona eura.

Blesa je bio optužen da je usapostavio tu shemu i proglašen je krivim da je pronevjerio 435.000 eura.

Ukupno 65 članova osoblja banke osuđeno je za uzurpaciju sredstava.

Među osuđenima je i bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato, koji je predsjedavao Bankijom između 2010 i 2012. On je osuđen na četiri i po godine zatvora.

I Blesa i Rato uložili su žalbu na presudu, prenosi AFP.