Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španski sud optužio 13 katalonskih separatističkih političara za pobunu

kata

Sudac Vrhovnog suda u Španjolskoj optužio je 13 španjolskih separatističkih političara, uključujući odbjeglog bivšeg regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta, za pobunu zbog pokušaja proglašenja neovisnosti pokrajine Katalonije od Španjolske.

Optužnica koju je potvrdio sudac Pablo Llarena rezultat je istrage o događajima koji su prije šest mjeseci rezultirali najdubljom političkom krizom u Španiji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Optužba za pobunu prema zakonu u Španiji kažnjava se sa do 30 godina zatvora.

U današnjoj odluci, sudac je naveo kako je ukupno 25 katalonskih separatista optuženo za pobunu, pronevjeru i neposlušnost.

Među ostalim optuženim za pobunu su bivši potpredsjednik katalonije Oriol Junqueras, koji je u pritvoru, sedam ostalih članova smijenjene katalonske vlade, bivši čelnik katalonskog parlamenta Carme Forcadell, pritvoreni separatistički aktivisti Jordi Sanchez i Jordi Cuixart i liderka ljevičarske republikanske stranke ERC Marta Rovira, koja je odbila sudski poziv i najavila da će napustiti Španiju.

Puigdemont je nagovijestio kako nije potresen optužbama.

“Vidjećemo šta će desiti sutra, šta se dešava danas. Svaki dan stvari se mijenjaju”, rekao je Puigdemont, koji se nalazi u posjeti Helsinkiju.

On je kritikovao i suca Llarenu, rekavši kako je na njega utjecala politička klima.

“Nije uredu za suca da se bavi politikom”, rekao je Puigdemont.

U pismu upućenom pristalicama stranke ERC, na websiteu stranke, Rovira nije precizirala da li je napustila Španiju i kuda bi mogla otići.

“Tužna sam, ali bi bilo još tužnije da vodim tihi život”, napisala je Rovira, najavivši kako je ipak odabrala “put egzila”.

Petorica katalonskih političara, uključujući Puigdemonta, izbjegli su iz Španije u Brisel nakon neuspjelog proglašenja nezavisnosti Katalonije u oktobru. Ranije ove godine, bivša poslanica stranke Anna Gabriel izbjegla je u Švicarsku.

U španskom ustavu nalazi se odredba koja kaže da je ta zemlja “nedjeljiva”, a sudovi su na svakom koraku blokirali katalonske napore za postizanje neovisnosti. Secesija, prema španskom ustavu, nije dopuštena bez reforme ustava.

Također, 12 regionalnih ministara je optuženo za zloupotrebu javnih fondova i još sedmorica poslanika za neposlušnost.

Sudac je također zatražio od 14 bivših članova katalonske vlade da uplate 2,1 milion eura kao kolektivni polog prije suđenja ukoliko se utvrdi da trebaju vratiti sredstva stečena eventualnom zlouporebom javnih fondova. To uključuje i 1,6 miliona eura, koji su, kako se navodi u istrazi, korišteni za finansiranje referenduma o nezavisnosti Katalonije održanog 1. oktobra prošle godine.