Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španskoj princezi će se suditi za utaju poreza

princeza kristina

Španskoj princezi Cristini (48) sudiće se za utaju poreza na suđenju za korupciju koje će obuhvatiti još 16 osoba, među kojima je i njen suprug Inaki Urdangarin (45), saopćilo je sudsko vijeće.

Vijeće je u petak odbacilo argumente odbrane da španskoj princezi ne treba da se sudi i da se optužba poništi, nakon što je tužilac preporučio da se ona suoči samo sa visokim administrativnim kaznama.

To znači da su protiv španske princeze podignute dvije optužnice za utaju poreza za koju je predviđena maksimalna zatvorska kazna od osam godina, jer princeza navodno nije prijavila porez na lične troškove koje je platila kompanija za trgovinu nekretnina u njenom i vlasništvu njenog supruga, inače bivšeg španskog rukometaša i biznismena.

Tokom istrage u vezi s ovim slučajem do sada je ispitano ukupno 330 osoba.

Princezin suprug Inaki Urdangarin optužen je za osam krivičnih dijela i mogao bi dobiti kaznu i do 30 godina zatvora. Urdangarina vlasti sumnjiče za pronevjeru 6,2 miliona eura javnog novca, korupciju i neplaćanje poreza.

Vlada Španije je saopćila da očekuje fer i pošteno suđenje za sve optužene uključujući i princezu Cristinu.

Istraga o korupciji u dobrotvornoj organizaciji “Instituto Noos”, kojom je rukovodio vojvoda od Palme Urdangarin, započeta je 2010. godine.