Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spašavanje dječaka zarobljenih u pećini moglo bi potrajati mjesecima (VIDEO)

Početnu euforiju zbog pronalaska dječaka fudbalera koji su se izgubili u pećini na Tajlandu polako potiskuju pitanja zašto dječaci još nisu izvučeni na sigurno.

Odgovor na to pitanje je da proces izvlačenja mladog fudbalskog tima nije jednostavan, zato što je jedini ulaz u pećinu uski poplavljeni kanal koji je trenutno nedostupan.

Dječaci su na dubini od dva kilometra proveli devet dana prije no što su pronađeni.

Britanski ronioci pronašli su dječake rano ujutro u ponedjeljak, a trenutno im pomažu tajlandski marinci, a tim uključuje doktora i medicinsko osoblje.

“Dali smo dječacima hranu, prvenstveno namirnice koje su lako probavljive i daju energiju, a pobrinuli smo se za njih kako su doktori preporučili. Ne brinite, pomoći ćemo im najbolje što možemo”, kazao je admiral Marinaca Aphakorn Yoo-kongkaew.

Dječaci su dobili i priliku telefonskim pozivima kontaktirati članove porodice.

Prema informacijama Kraljevske mornarice Tajlanda, grupa je dobila četveromjesečnu zalihu hrane, a uče ih i kako da profesionalno rone.

Riječi kapetana Akananda Surawana da je obezbijeđena četveromjesečna zaliha hrane potakle su sumnje da će dječaci na izvlačenje morati čekati čak do oktobra, odnosno do kraja poplavne sezone što bi omogućilo akciju spašavanja.

Ipak, jake kiše očekuju se u slijedećim danima, što bi moglo potaknuti spasioce da djeluju što ranije.

Bill Whitehouse, potpredsjednik Britanskog vijeća za spašavanje iz pećina, kazao je kako razmatraju sve opcije, ali da neće žuriti s odlukom.

“Iako je nivo vode opao, ronjenje je otežano i svaki pokušaj da se izvuku dječaci i njihov trener mora biti pažljivo isplaniran jer postoje veliki rizici i tehnički izazovi”, kazao je Whitehouse.

Međutim, ronjenje je najnepoželjnija metoda bijega, zato što bi uski prolazi mogli biti problematični, posebno ako neki od dječaka ne znaju plivati.

CNN-ov konsultant Pat Moret izjavio je kako spašavanje dječaka neće biti kao obično ronjenje.

“Nije to ronjenje kako ga ljudi zamišljaju. Roni se kroz blatnjavu vodu, veoma brzu, bez osjećaja u kom pravcu teče. Ne znate šta je gore, a šta dolje, niti koja je strana gdje”, kazao je Moret.

Dječaci, od 11 do 16 godina, članovi kluba Divlji veprovi, istraživali su pećinu sa svojim trenerom 23. juna. Sezonska kiša poplavila je ulaz, što je natjeralo grupu da potraži drugi izlaz. Zapali su sve dalje i dalje u labirint tunela tražeći izlaz.

Nestanak grupe pokrenuo je očajničku devetodnevnu potragu u kojoj su učestvovale stotine volontera.

Jedna ekipa spasilaca u jednom trenutku isisavala je crijevima 1.6 miliona litara vode na sat, ali to nije očistilo prolaz koji pune stalne padavine.

Grupa istražitelja pronašla je ulaz u pećinu usred džungle, ali nema prolaz prema mjestu gdje je grupa zarobljena. Ipak, taj pronalazak daje nadu da bi mogli postojati i drugi prolazi koji bi mogli značiti spas.