Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spasilački napori ugroženi brigom za sigurnost

turska – zemljotres – Demiroren Visual Media – ABACA – PIXSELL

Njemački spasioci i austrijska vojska prekinuli su svoje operacije potrage, navodeći sukobe između neimenovanih grupa

Sve gora sigurnosna situacija u južnoj Turskoj poremetila je napore spašavanja nakon smrtonosnog potresa u ponedjeljak, saopćile su međunarodne skupine.

Njemački spasioci i austrijska vojska prekinuli su svoje operacije potrage, navodeći sukobe između neimenovanih grupa.

Bilo je i izvještaja o pljačkama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će upotrijebiti vanredne ovlasti kako bi kaznio sve koji krše zakon.

Broj mrtvih u potresu sada je premašio 25.000 i blijedi nada da će se pod ruševinama pronaći još mnogo preživjelih, unatoč slučajevima čudesnih spašavanja.

Rano u subotu objavljeni su izvještaji da su sukobi između neidentificiranih grupa u pokrajini Hatay doveli do toga da su desetine pripadnika osoblja austrijskih snaga za pomoć u katastrofama potražili sklonište u kampu s drugim međunarodnim organizacijama.

– U Turskoj je sve veća agresija između frakcija – rekao je potpukovnik Pierre Kugelweis iz austrijskih oružanih snaga.

– Šanse za spašavanje života nemaju razuman odnos prema sigurnosnom riziku – kazao je.

Ovu procjenu ponovio je i njemački ogranak grupe za potragu i spašavanje ISAR, koji je, zajedno s njemačkom Saveznom agencijom za tehničku pomoć (TSW), također obustavio operacije.

– Sve je više izvještaja o sukobima između različitih frakcija, zabilježena je i pucnjava – rekao je glasnogovornik ISAR-a Stefan Heine, prenosi BBC.