SPC načelno odobrila dijalog s Makedonskom pravoslavnom crkvom

Položen temeljac za hram Makedonske pravoslavne crkve

Sveti arhijerejski Sabor odobrio je u srijedu nastavak dijaloga između predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve i tzv. Makedonske pravoslavne crkve pod uvjetom da ta, kako se navodi, “crkva u raskolu” obustavi nepravedni progon arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana.

Kako je navedeno u priopćenju SPC-a, Sabor je načelno odobrio nastavak dijaloga u cilju iznalaženja kanonski ispravnog i u duhu crkvenog predanja prihvatljivog rješenja statusa tzv. Makedonske pravoslavne crkve.

[pull_quote_right]Vrhovni sud Makedonije nedavno je vratio Osnovnom sudu u Skoplju na ponovno razmatranje presudu kojom je ohridski arhiepiskop Jovan Vraniškovski osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu[/pull_quote_right]

Uvjet za dijalog je, kako se dodaje, obustavljanje nepravednog progona arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana (Vraniškovski), kao i progon više svećenika i vjernika autonomne Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije, odnosno odustajanje od novih sudskih procesa već pokrenutih protiv njih.

Odlučeno je da se u cilju vođenja razgovora, formira nova komisija Svetog arhijerejskog Sabora za dijalog s predstavnicima takozvane Makedonske pravoslavne crkve, a za njezinog predsjednika imenovan je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Članovi komisije bit će episkop bački Irinej, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i episkop stobijski autonomne Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije David, dok je na mjesto tajnika postavljen protojerej Gaja Gajić.

Inače, Vrhovni sud Makedonije nedavno je vratio Osnovnom sudu u Skoplju na ponovno razmatranje presudu kojom je ohridski arhiepiskop Jovan Vraniškovski osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog navodnog pranja novca.

Vraniškovski se od puštanja na privremenu slobodu nalazi na liječenju u Rusiji.