njemačka

SPD će ove sedmice započeti koalicijske razgovore, Scholz poručio: Optimista sam

Zeleni i liberalni FDP, koji se međusobno razlikuju po mnogim pitanjima, rekli su da će prvo razgovarati između sebe i pokušati naći kompromis prije početka pregovora sa SPD-om ili konzervativcima

Njemački socijaldemokrati, koji su tijesno pobijedili na nacionalnim izborima u nedjelju ispred konzervativaca kancelarke Angele Merkel, objavili su danas da se nadaju da će u toku ove sedmice razgovarati sa Zelenim i Liberalnim demokratama (FDP) o formiranju trostrane vlade.

Zeleni i liberalni FDP, koji se međusobno razlikuju po mnogim pitanjima, rekli su da će prvo razgovarati između sebe i pokušati naći kompromis prije početka pregovora sa SPD-om ili konzervativcima.

Čelnik parlamentarne stranke SPD-a Rolf Muetzenich rekao je da pozdravlja inicijativu dviju manjih stranaka kako bi se ublažile razlike, ali ipak želi ove sedmice razgovarati s potencijalnim partnerima u trostranoj koaliciji, prenosi Reuters.

Olaf Scholz, kandidat koji će postati prvi kancelar SPD-a otkako je Merkel preuzela vlast 2005. godine, rekao je da se nada napretku.

– Optimist sam. Uspjet ćemo izgraditi koaliciju s pragmatizmom i spremnošću na saradnju – napisao je Scholz na Twitteru.

Njegov konzervativni rival Armin Laschet (60) rekao je da bi i dalje mogao pokušati sastaviti vladu uprkos tome što je njegov blok CDU/CSU imao najgore rezultate na nacionalnim izborima do sada.

Međutim, Nijemci nisu za još jednu vladu pod vodstvom konzervativaca: 71 posto njih se protivi Laschetu koji pokušava postati kancelar uprkos lošim rezultatima, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja instituta Civey za dnevni list Augsburger Allgemeine.

SPD, najstarija njemačka stranka, osvojila je 25,7 posto glasova, što je pet postotnih bodova više u odnosu na savezne izbore 2017. godine i ispred konzervativnog bloka CDU/CSU sa 24,1 posto. Zeleni su osvojili 14,8 posto, a FDP je osvojio 11,5 posto.