Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SPD izrazio spremnost za razgovore s Merkel o rješenju političke krize

Martin SCHULZ President of the European Parliament

Njemačka se u petak primakla za korak bliže rješenju političke krize u zemlji kada su Socijaldemokrati (SPD) saopćili da su spremni da održe razgovore s kancelarkom Angelom Merkel, u nagovještaju da bi mogli pružiti podršku veteranskoj čelnici.

Najveću ekonomsku silu Evrope potresa neizvjesnost otkako je konzervativni blok kancelarke Merkel pobijedio na izborima bez jasne većine, dovodeći u pitanje nastavak njegove vladavine.

– Nećemo opstruirati jednostavno radi opstrukcije – izjavio je čelnik SPD-a Martin Schulz, odustajući od svog ranijeg kategoričkog odbijanja koalicije s konzervativcima.

On je, međutim, također upozorio da “nema automatskog puta” ka rješenju političke krize – koje bi moglo podrazumijevati formiranje nove koalicije ili saradnju s manjinskom vladom kancelarke Merkel – i da članovi SPD-a moraju da odobre svaku odluku.

Gubici koje je pretrpio konzervativni blok Angele Merkel djelimično su uslijedili zahvaljujući jačanju ekstremne desnice kada je anti-imigrantska AfD preotela milione glasova od velikih njemačkih stranaka.

Merkel otada nije uspjela pronaći koalicione partnere kako bi vladala najvećom ekonomijom EU četvrti uzastopni mandat.

SPD, stranka lijevog centra i bivši koalicioni partner u vladi Angele Merkel, najavio je da će otići u opoziciju odman nakon izbora na kojima je zabilježio razočaravajući rezultat, prenosi AFP.