Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spektakularan bijeg iz zatvora: Dok su bježali, stigli ostaviti poruku policiji

sweatt matt

Dvojica osuđenih ubica pobjegla su iz zatvora najvećeg stepena sigurnosti u američkoj državi New Yorku, a policija je saopćila da je pokrenula masovnu potragu za njima.

Ono što ovu priču čini još zanimljivijom jest način na koji su 34-godišnji David Sweat i 48-godišnji Richard Matt pobjegli. Neki mediji bijeg su već usporedili s bijegom iz filma “Iskupljenje u Shawshanku”.

bijeg_4

Ne samo da su imali dobro razrađen plan bijega te iskopali rupu u ćelijama zatvoru u Dannemori, već su policiji ostavili i “simpatičnu” poruku na kanalizacijskim cijevima kroz koje su se provukli do slobode.

Na žutoj ceduljici je pisalo: “Ugodan dan!”

bijeg2

Rupa u zidu u ćeliji odvela ih je do serije tunela kroz koju su se izvukli do šahta koji se nalazi izvan zidova zatvora.

Policija tek tokom jutarnjeg prebrojavanja otkrila da im nedostaju dva zatvorenika, a u potragu za odbjeglim zatvorenicima uključeno je preko 200 policajaca.

“Bilo je to promišljen i sofisticiran bijeg. Bušili su zidove i čelične cijevi”, rekao je Cuomo i dodao da još uvijek ne znaju kako je stražarima promakao alat koji su imali bjegunci i kako su ga se uopće domogli. Vlasti pretpostavljaju da su im pomogli radnici na skelama koji rade nedaleko zatvora.

Sweat je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva zamjenika šerifa, a Matt je osuđen na najmanje 25 godina zatvora, a najviše doživotnu, bez prava na pomilovanje prije 2032. zbog ubistva, otmice i pljačke.

https://www.youtube.com/watch?v=zAjZtNhqZJw