Poziv na konsultacije

Špijunska afera: Povučena slovenska ambasadorica iz Hrvatske

tolj pop3

Šarec je izrazio zabrinutost da je, navodno, hrvatska obavještajna agencija SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici, zbog čega je Hrvatska napustila arbitražni proces razgraničenja sa Slovenijom

Zbog navodnog djelovanja hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u Sloveniji, hrvatski ambasador Boris Grgić pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, a slovenska ambasadorica Smiljana Knez iz Hrvatske povučena je na konsultacije u Ljubljanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što se jučer u javnosti pojavila tvrdnja slovenskog POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju slovenskih dužnosnika od strane SOA-e.

Šarec je izrazio zabrinutost da je, navodno, hrvatska obavještajna agencija SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici, zbog čega je Hrvatska napustila arbitražni proces razgraničenja sa Slovenijom.

U kabinetu slovenskog premijera Marjana Šareca zabrinuti su, kako tvrde, zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvještavanje slovenske televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe, te poručuju kako su su pritisci na medije nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije.

Riječ je o drugoj optužbi upućenoj prema SOA-i od strane jedne od susjednih država, nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prozvao SOA-u za naoružavanje radikala u BiH.