New York

Spisateljica Jean Carroll na sudu: Ovdje sam jer me Donald Trump silovao

Jean Carroll
Foto: Screenshot/Twitter

“Ovdje sam jer me je Donald Trump silovao, a kada sam pisala o tome, lagao je i rekao da se to nije dogodilo”

Spisateljica je u srijedu detaljno objasnila kako ju je Donald Trump navodno silovao prije skoro 30 godina, na građanskom suđenju kako bi se utvrdilo da li ju je bivši američki predsjednik napao, a zatim lagao o tome.

– Ovdje sam jer me je Donald Trump silovao, a kada sam pisala o tome, lagao je i rekao da se to nije dogodilo – rekla je E. Jean Carroll porotnicima na saveznom sudu na Manhattanu.

– Lagao je i srušio moju reputaciju, a ja sam tu da pokušam da vratim svoj život – kazala je ona.

Carroll, 79, bivša kolumnistica magazina Elle, traži neodređenu odštetu od Trumpa (76), koji vodi kampanju za republikansku nominaciju u predsjedničkoj kampanji 2024.

Njena tužba se odnosi na navodni susret u svlačionici robne kuće Bergdorf Goodman krajem 1995. ili početkom 1996. godine, gdje ju je, kako kaže, Trump silovao prije nego što je mogla pobjeći.

Kerol kaže da ju je Tramp oklevetao nazivajući njenu tvrdnju o silovanju obmanom i lažnom na svojoj platformi Truth Social Media, i rekao da ona nije njegov “tip” te da je izmislila tvrdnju da proda svoje memoare.

Ona također tuži prema njujorškom Zakonu o preživjelim odraslim osobama, koji dozvoljava odraslima da tuže svoje navodne zlostavljače dugo nakon isteka roka zastare.

Trump ne prisustvuje suđenju koje je počelo u utorak, niti se od njega traži da prisustvuje. On ima zakazani predizborni događaj u New Hampshireu u četvrtak, a obje strane su navele da je malo vjerovatno da će Trump svjedočiti.